Migració
Societat 30/08/2023

Detenen el patró d'una pastera arribada a Formentera amb devuit persones a bord

Les persones que anaven a bord haurien pagat fins a 5.000 euros per arribar a les Balears

ARA Balears
2 min
Una pastera a la costa de les Balears

PalmaAgents de la Policia Nacional d'Eivissa varen detenir el 24 d'agost un ciutadà com a presumpte autor d'un delicte contra els drets dels ciutadans estrangers i per afavorir la immigració irregular. Dia 22 d'agost sobre les 21.00 hores, es va rebre un avís d'un ciutadà que havia vist la barca des de la Mola, a Formentera. Una vegada al lloc, la Guàrdia Civil va localitzar 10 persones migrants que reconegueren que havien arribat en una pastera des d'Algèria i foren traslladades a dependències policials.

Entre els nouvinguts, hi havia sis homes adults i una dona adulta, embarassada de set mesos, que havia arribat acompanyada de tres fills menors, de 16, 11 i 9 anys, i es trobaven tots en bon estat de salut. En un primer moment, van manifestar que havien arribat en un vaixell de pesca, en el qual haurien viatjat entre 17 i 23 persones. L'endemà al matí, van ser traslladats fins a la Comissaria del Cos de Policia Nacional a Eivissa, on la Brigada d'Estrangeria i Fronteres de la Policia Nacional es van fer càrrec dels nouvinguts per als tràmits de devolució al seu país dels adults i les gestions amb la dona embarassada i els seus tres fills menors.

El mateix dia 23 d'agost, es van anar presentant voluntàriament a la Comissaria d'Eivissa diverses persones, fins a un total de sis migrants, i dia 25 d'agost, dos més, tots adults, els quals van manifestar que havien arribat en la mateixa embarcació de pesca, circumstància que va ser comprovada. Així, el nombre de persones localitzades d'aquesta embarcació ascendia a devuit (18).  Tots els arribats van ser assistits per la Creu Roja, que va fer el triatge en dependències policials, on es va comprovar que tots es trobaven en bon estat de salut. Seguint el protocol habitual d'actuació per part de la Policia Nacional, es van obtenir enregistraments del viatge dels migrants i informació sobre la pastera en què haurien viatjat.

A través d'aquests testimonis, es va esbrinar que l'embarcació amb la qual haurien arribat no era una barca tipus pastera, sinó que era una barca de pesca d'uns sis metres d'eslora. L'embarcació fou localitzada posteriorment embarrancada prop de Formentera en una zona propera al far de la Mola. En la investigació feta s'ha pogut esbrinar que el motor de l'embarcació es va avariar a uns 11 quilòmetres de la costa i que, encara que la seva intenció era arribar a Eivissa, amb prou feines van aconseguir arribar a Formentera. Així, varen haver de desembarcar a diversos metres de la costa, botar a l'aigua i acostar-se posteriorment a terra.

Aquesta embarcació hauria sortit d'Algèria i haurien pagat al voltant de 5.000 euros per viatge. S'ha identificat la persona que guiava i patronejava l'embarcació durant tot el trajecte, migrant que va ser identificat com a presumpte autor d'un delicte contra els drets dels ciutadans estrangers i afavoriment de la immigració irregular i que va ser detingut i posat a disposició del Jutjat d'Instrucció Núm. 3 Eivissa.

Pèssimes condicions

Després de dur a terme investigacions posteriors, els agents van esbrinar les circumstàncies del viatge, especialment el mal estat de la mar a les costes d'Algèria, temps que va durar la travessia, les pèssimes condicions en les quals havien viatjat i la por que havien passat, ja que diversos dels ocupants no sabien nedar, fet especialment agreujat perquè hi viatjaven tres menors d'edat i la mare embarassada.

stats