Societat 17/03/2020

Detenen un home a Palma per negar-se a tornar a casa seva

L'home ha insistit a quedar al carrer i la Policia Nacional l'ha arrestat per desobediència

Ara Balears
2 min
La Policia Nacional patrulla per Palma davant l'estat d'alarma

PalmaLa Policia Nacional ha detingut aquest dimarts un home que es trobava al carrer i que s'ha negat a tornar a casa seva a Palma, segons ha informat la Delegació del govern d'Espanya a les Balears en la tercera jornada de restriccions. L'individu està acusat de desobediència als agents de l'autoritat, els quals li han indicat que havia de tornar al seu domicili.

Els fets han tingut lloc aquest dimarts dematí a la plaça de la Feixina, quan uns agents de la Policia Nacional han demanat a un home que passejava pel carrer que tornàs a casa seva. Després que aquest es negàs a complir les repetides indicacions dels policies, aquests l'han arrestat.

Malgrat aquest episodi, la Delegació del govern ha anunciat que la jornada transcorre sense incidències significatives a les Illes i amb un ampli seguiment per part de la ciutadania. La major part de la població està mostrant la seva solidaritat i respecte cap a les restriccions que preveu el Reial Decret 463/2020, de 14 de març, per a la gestió de la situació de crisi sanitària ocasionada pel coronavirus.

Com va avançar aquest dilluns l'ARA Balears, la Policia Nacional va aixecar un total de cinc actes administratives durant la segona jornada de restriccions. La Delegació detalla que dues es varen interposar a Eivissa i tres, a Mallorca i que tres varen ser a persones i dues a establiments. Aquestes actes consisteixen en "propostes de sanció", segons expliquen fonts internes de la Policia Nacional, que es fan arribar a la Delegació del govern, on finalment han de decidir si es multen o no.

Una d'aquestes, a Eivissa, es va posar a una persona que corria pel carrer i que va argumentar que anava al metge. Tot i això, els agents varen comprovar que no tenia cita a cap centre mèdic. A la gran de les Pitiüses varen aixecar la segona acta a una persona a la qual ja havien avisat quatre vegades de les restriccions i es negava a deixar de passejar pel carrer.

Per altra banda, a Mallorca, la Policia Nacional va proposar sancionar una persona a Manacor per no fer cas de les restriccions. A més, els agents varen intervenir en dos establiments de Palma: en un d'ells es venien productes de nutrició esportiva i a l'altre, licors.

Cal recordar que, d'acord amb el decret publicat al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE), només es pot sortir al carrer en aquests casos:

1. Adquisició d'aliments, productes farmacèutics i de primera necessitat.

2. Assistència a centres, serveis i establiments sanitaris.

3. Desplaçament al lloc de treball per efectuar-hi prestacions laborals, professionals o empresarials.

4. Retorn al lloc de residència habitual.

5. Assistència i cura de persones grans, menors, dependents, amb discapacitat o especialment vulnerables.

6. Desplaçaments a entitats financeres.

7. Per causa de força major o situació de necessitat.

8. Qualsevol altra activitat de naturalesa anàloga justificada.

9. Personal estranger acreditat com a membre de les missions diplomàtiques, oficines consulars i organismes internacionals.

Així, tothom que no respecti les mesures de quarantena podrà rebre una sanció per incompliment. Segons la Llei Orgànica 4/2015 de protecció de la seguretat ciutadana, aquestes poden suposar multes de 600 a 30.000 euros.

stats