Societat 16/05/2021

Detenen 60 persones d'una organització que blanquejava doblers del narcotràfic a Mallorca

Diverses empreses mallorquines s'han vist implicades en els fets perquè ajudaven a introduir el capital obtingut dins el sistema financer legal

ARA Balears
2 min

PalmaLa Policia Nacional ha desmantellat una organització criminal establerta a Mallorca que es dedicava, presumptament, al blanqueig de doblers procedents del tràfic de drogues. Segons ha informat la Policia Nacional aquest diumenge, els agents han detingut fins ara 60 persones –55 a l'illa i 5 a Madrid– per delictes de blanqueig de capitals i falsedat documental.

L'operació, denominada Pólvora, va començar arran d'una investigació desenvolupada a Mallorca per un delicte de tràfic de drogues. A través d'aquesta, els agents varen saber que l'organització criminal –liderada per un home d'origen cubà i nacionalitzat espanyol– desviava grans quantitats de doblers procedents de la droga a països estrangers.

Concretament, enviaven els doblers principalment a Cuba, tot i que també a la República Dominicana i als Estats Units, on convertien el capital en béns mobles i immobles, com ara cases i cotxes. Durant la investigació, la Policia Nacional va fer diverses entrades i escorcolls que varen acabar amb prop de 400.000 euros en efectiu intervinguts, com també més de tres quilos de cocaïna i 60 de substància de tall, juntament amb accessoris i articles de luxe.

Modus operandi

Per tal de treure els doblers del país, l'organització feia servir diferents mètodes, entre els quals destacaven les transferències bancàries internacionals amb comptes de testaferros i enviaments a través de locutoris. En aquest darrer cas, ho feien de manera fraccionada i amb identitats de múltiples persones que es prestaven a fer-ho a canvi d'una comissió.

D'aquesta manera, l'organització criminal aconseguia ocultar tant l'origen delictiu dels capitals com la vertadera identitat dels emissors, de manera que dotaven aquests moviments financers d'una aparença final de legitimitat. Per al blanqueig de capitals dins d'Espanya, el líder de l'organització feia servir la identitat de persones d'edat avançada per construir empreses fantasma que no tenien activitat i que li permetien simular que els integrants de l'organització tenien feines dins el sector de la construcció.

200.000 euros en feines no fetes

A partir d'aquest entramat empresarial fictici, a alguns dels detinguts se'ls ha imputat un delicte de falsedat documental per haver elaborat factures falses amb la finalitat d'emmascarar l'origen dels doblers il·lícits, fent veure que eren treballs de la construcció. Diverses empreses mallorquines s'han vist presumptament implicades en els fets perquè els seus representants col·laboraven amb el líder de l'organització per aconseguir introduir el capital obtingut dins el sistema financer legal. Varen arribar a facturar prop de 200.000 euros per feines no fetes.

A més, es varen utilitzar persones i empreses espanyoles a les quals remetien transferències de diferents quantitats, per a la qual cosa feien servir comptes bancaris ubicats en paradisos fiscals. Així, simulaven operacions i negocis inexistents i, posteriorment, els beneficiaris d'aquestes transferències s'encarregaven d'entregar els doblers en efectiu.

D'aquesta manera, els investigadors han pogut acreditar que en només un any l'organització criminal ha aconseguit blanquejar prop d'un milió d'euros procedents del tràfic il·lícit de drogues, tot i que es pensa que aquesta quantitat pot ser bastant superior. A hores d'ara, la Policia Nacional i les autoritats espanyoles estan col·laborant amb les autoritats dels Estats Units i de Cuba per aconseguir la màxima informació possible i actuar així contra les ramificacions estrangeres en aquesta organització criminal.

stats