Societat 08/11/2022

Detecten la vespa carnissera per primera vegada a les Balears

Es tracta d'una espècie invasora trobada al port d'Alcúdia gràcies a trampes instal·lades per la UIB i l'Imedea

2 min
Imatge de la vespa carnissera (Vespa cabro)

PalmaUn grup d'investigadors de la Universitat de les Balears i l'Institut Mediterrani d'Estudis Avançat (Imedea, CSIC-UIB) han detectat per primera vegada a les Illes la vespa carnissera (Vespa cabro). Es tracta d'una espècie que és autòctona dels continents europeu i asiàtic —i present a Amèrica del Nord des del segle XIX— però no de l'arxipèlag balear, i per tal és considerada potencialment invasora.

Per ara, se n'han trobat tres exemplars gràcies a les trampes instal·lades al Port d'Alcúdia en el marc del projecte 'STOP Invasores' per prevenir l'expansió d'espècies invasores d'insectes. Aquesta vespa és omnívora depredadora de molts d'insectes, incloses les abelles mel·líferes. Per aquest motiu, la investigadora que lidera el projecte, la doctora Mar Leza, ha alertat que "encara que és difícil calcular l'impacte, pot ser una amenaça per a la biodiversitat, l'agricultura i la ramaderia (també afecta ovelles).

L'equip de la UIB va localitzar els insectes entre els mesos d'agost i octubre i es conserven al Laboratori de Zoologia. Després de la troballa, varen avisar la Conselleria de Medi Ambient, que ara com ara està cercant si hi ha algun niu. Leza sospita que ja hi ha un niu a la zona i el més probable és que hagi entrat pel Port d'Alcúdia. Com en qualsevol espècie invasora, l'objectiu és eliminar-la: "Que sigui zona d'entrada, però no s'estableixin, pels greus perjudicis que podria", ha dit la investigadora.

Crida a la ciutadania

Els investigadors han remarcat la importància de la participació ciutadana per trobar nius i exemplars d'aquesta espècie a les Balears. De fet, Leza ha recordat que els avisos de la població varen ser clau per aconseguir erradicar la vespa asiàtica. Per aquest motiu, demanen als ciutadans que si han trobat o troben un exemplar que pensin que pot ser de vespa carnissera que ho comuniquin mitjançant les xarxes socials, però no les capturin, ja que l'objectiu és monitoritzar-les per trobar-ne el niu. Properament, habilitaran una aplicació mòbil.

Cal dir que la vespa carnissera és una espècie de gran mida: les reines mesuren entre 25 i 35 mil·límetres i les obreres entre 18 i 15. Es diferencien perquè tenen la meitat inferior de l'abdomen de color groc, el cap de color vermellós i les ales translúcides. Per als humans, les picades són com les de qualsevol vespa; per tant, només són perilloses per a les persones al·lèrgiques.

Primera troballa de STOP Invasores

Aquesta és la primera troballa que s'ha fet en el marc del projecte STOP Invasores, una iniciativa de la UIB i l'Imedea que ha consistit a instal·lar trampes a diferents ports, aeroports i punts de distribució de vegetals a les Illes per prevenir l'expansió d'espècies invasores d'insectes. Actualment, n'hi ha d'instal·lades a indrets com l'aeroport i el port de Palma, els ports d'Alcúdia, d'Andratx, de Sóller i de Portocolom, entre d'altres.

Així, creen una xarxa detecció primerenca per detectar 21 espècies invasores a l'Arxipèlag. Segons ha informat Leza, cinc ja són a Mallorca, mentre que les altres 16 encara no s'han detectat. La xarxa, per ara, tindrà una durada de dos anys, i la voluntat dels investigadors és que després se n'assumeixi la gestió des de l'Administració pública.

stats