Societat 01/03/2023

Detecten dengue a dos turistes que van visitar Eivissa

L'origen del virus podria ser el mosquit 'Aedesalbopictus'

ARA Balears
2 min
Imatge d'arxiu

PalmaAlerta sanitària a les Balears després que dos turistes que van visitar Eivissa s'hagin contagiat de dengue. Davant aquest fet, el Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries (CCAES) ha publicat un informe en el qual alerta del risc 'moderat' que existeix que apareguin casos de dengue a l'illa pitiüsa entre els mesos de maig i novembre.

Segons ha informat Europa Press, es tracta de persones que eren a Eivissa durant la fase d'incubació del virus i que no tingueren símptomes ni donaren positiu en les proves fins que ja havien tornat a casa. Actualment, hi ha dos casos (un confirmat i un molt probable) i s'està seguint també l'evolució de quatre persones més que van ser a Eivissa amb els contagiats durant el període d'incubació del virus.

El cas confirmat és una dona de 27 anys que va ser a Eivissa a l'agost 2022 amb la seva parella i la seva filla de 14 mesos. Tots tres van tenir els primers símptomes el 31 d'agost, però només es van fer proves en la dona i el diagnòstic de dengue es va confirmar mitjançant la detecció d'anticossos IgM específics i de l'antigen viral.

Pel que fa al cas probable, es tracta d'un home mexicà que va ser també a l'illa durant el mateix període que la família alemanya i va estar a la mateixa localitat.

Segons ha informat el CCAES, un dels vectors potencials del dengue és el mosquit 'Aedesalbopictus', present en tota l'àrea mediterrània espanyola, a les Illes Balears i en algunes zones de l'interior i nord del país. A l'illa d'Eivissa es va detectar per primera vegada en 2014 i des de llavors es considera establert en tota l'illa.

Després del coneixement dels casos, les autoritats de les Balears han planificat les accions pertinents de vigilància i control vectorial i de comunicació i informació a la ciutadania. El risc que apareguin nous casos autòctons a Eivissa, en aquest moment de baixa activitat vectorial, es considera baix. Tot i això, aquest risc es considera moderat una vegada comenci el període d'activitat del vector (maig-novembre)

stats