Societat 02/06/2020

Salut canvia de criteri i suma 108 positius de coronavirus pels tests d'anticossos

Entre el 25 d'abril i el 2 de juny només s'havien comunicat els casos detectats amb proves PCR

Ara Balears
2 min
Sanitaris de les Illes.

PalmaSalut ha comunicat que en 24 hores s'han detectat dos nous casos de coronavirus i cap mort i 14 persones més han superat la malaltia a les Illes. La Conselleria també ha informat que ha canviat el criteri i a partir d'ara s'inclouran a les dades els positius detectats als tests d'anticossos –de moment, 108–, els quals fins ara no es tenien en compte en la xifra total, que ara ascendeix a 2.191. Entre el 25 d'abril i el 2 de juny només s'han comunicat els casos detectats amb proves PCR.

Des de la Conselleria s'ha explicat a l'ARA Balears que s'havien deixat de comunicar a les Balears els resultats positius extrets dels tests d'anticossos per seguir el criteri adoptat pel Ministeri de Sanitat, però, com que ara els ha tornat a incloure en les comuniacions diàries, també s'ha incorporat aquesta informació a les dades balears. Anteriorment, s'havia dit que només es tenia en compte per a les dades el total acumulat amb les proves PCR per la seva fiabilitat i per seguir criteris comuns a totes les comunitats.

Amb les darreres dades, que inclouen els resultats dels tests d'anticossos, el nombre de casos actius aquest dimarts a la Comunitat és de 249. D’altra banda, d’acord amb el Servei de Salut, en total s’han duit a terme 108.079 proves als laboratoris públics de les Balears (83.534 PCR i 24.545 proves d’anticossos).

92 persones hospitalitzades, 19 a l'UCI

En relació amb la situació assistencial als hospitals, d’acord amb les dades del Servei de Salut, la situació és la següent: a Mallorca hi ha 74 persones hospitalitzades, 16 de les quals es troben en unitats de cures intensives. 18 persones reben atenció per part de les unitats d’atenció al coronavirus (UVAC) i 141 són seguides al seu domicili per part del servei d’Atenció Primària, tot i que no totes són casos positius confirmats amb prova PCR. A Menorca hi ha 2 persones hospitalitzades (cap a l’UCI) i cap persona en seguiment per part de les UVAC. A Eivissa són 16 les persones hospitalitzades (3 a l’UCI). Tres persones reben atenció per part d'atenció primària a Eivissa i cap per part de les UVAC.

44 sanitaris amb covid-19

Des que va començar l’epidèmia, s’han detectat 357 casos positius entre els professionals que fan feina als centres sanitaris, un 17,3% dels 2.083 casos que s’han detectat en total a les Illes amb prova PCR fins ara. De tots aquests casos, a hores d’ara hi ha 44 professionals sanitaris que són positius actius, xifra que representa el 0,3% dels 16.000 professionals que fan feina a la sanitat de les Illes Balears. Un total de 131 estan en vigilància activa.

Cap nou cas a les residències

Pel que fa a la situació a les residències de gent gran, els centres no han notificat cap cas nou de coronavirus ni entre els usuaris ni entre els treballadors. A hores d’ara, hi ha 37 residents amb el contagi actiu (tots traslladats a centres hospitalaris), 223 han superat la infecció i 88 han mort. En el cas dels treballadors, 22 continuen contagiats i 141 s’han curat. Quant a les residències per a persones amb discapacitat, no s’ha notificat cap cas nou de covid-19 i ja s’ha registrat una curació total entre els treballadors d’aquests centres. Per tant, la situació continua sent la mateixa: han superat la malaltia els 20 treballadors que havien estat afectats pel coronavirus, així com 34 residents, mentre queden 2 casos actius entre els usuaris, tots dos hospitalitzats.

stats