Societat 06/06/2022

Després de 20 anys, la Ruta de Pedra en Sec (GR-221) serà homologada

En concret s'iniciaran els tràmits per al tram que comprèn des de Deià fins al Port de Pollença

ARA Balears
2 min
El camí vell de Valldemossa a Bunyola és una mostra més de l'espectacular bellesa de la Ruta de Pedra en Sec.

PalmaDesprés de 20 anys de la seva creació, la Ruta de Pedra en Sec finalment serà homologada. Així n'ha informat aquest dilluns el Consell de Mallorca, que ha explicat que, juntament amb la Federació Balear de Muntanyisme i Escalada, ha iniciat els tràmits per a la seva homologació. En concret, s'homologarà el tram que comprèn des de Deià fins al Port de Pollença, de l’etapa 4: Can Boi - Muleta a l’etapa 8: Pont Romà - Port de Pollença i també la variant del Pas Llis.

Cal tenir en compte que, des de la seva creació, ha estat la Direcció Insular de Medi Ambient la que s'ha encarregat de mantenir les condicions de seguretat i la senyalització per poder anar-hi. Precisament, la vicepresidenta del Consell de Mallorca i consellera de Sostenibilitat i Medi Ambient, Aurora Ribot, ha destacat que "és una gran notícia per al senderisme mallorquí poder iniciar els tràmits d’homologació".

"Fa vint anys que la Ruta de Pedra en Sec es va crear i era de justícia iniciar-ne l'homologació. Esperam tenir la prehomologació per l'octubre i l’homologació d’aquest primer tram enllestida per a final del 2022", ha dit. A més, la consellera, ha remarcat que "la Ruta de Pedra en Sec (GR-221) és l’eix vertebrador de la serra de Tramuntana i de la xarxa de refugis del Consell de Mallorca" i ha explicat que continuaran "fent expropiacions per poder continuar amb l’obertura de nou trams de la Ruta de Pedra en Sec".

Per la seva banda, la directora insular de Medi Ambient, Inmaculada Férriz, ha detallat que "la recuperació de camins i la seva senyalització permet a la població de Mallorca apropar-se als paisatges i al món rural i natural de la serra de Tramuntana". El president de la Federació Balear de Muntanyisme i Escalada, Xisco Fanals, ha explicat que a la Federació valoren "molt positivament poder començar a homologar aquesta Gran Ruta que és una joia per al senderisme a Mallorca i en la qual s’ha fet una feina de màxima qualitat".

La Ruta de Pedra en Sec

La Ruta de Pedra en Sec és un itinerari senderista, definit i senyalitzat per facilitar el trànsit als senderistes i el contacte amb l’entorn natural, cultural i paisatgístic de la serra de Tramuntana.

Està dissenyat per presentar un grau de dificultat baix i adreçat a un públic al més ampli possible. D’acord amb el Pla Especial d’Ordenació i Protecció de la Ruta de Pedra en Sec (PERPS), el 2015, la ruta discorre per la serra de Tramuntana i està constituïda per un traçat principal de 170,74 quilòmetres distribuïts en vuit etapes, vuit variants que sumen 128,82 quilòmetres. Tota la ruta té una longitud de 299,56 quilòmetres.

stats