Societat 14/07/2020

Les restriccions al Segrià: màxim grups de 10 i els bars i restaurants només podran fer entregues

El Govern aprova una nova resolució per limitar la mobilitat en vuit municipis a partir de mitjanit

Pau Esparch / Núria Orriols
3 min
Ciutadans caminant pel carrer Major de Lleida, després que el Govern hagi decretat el confinament perimetral del Segrià

BarcelonaAl final no serà un confinament domiciliari, però a partir d'aquest dimecres el Segrià tindrà més restringida la mobilitat. El Govern aplicarà a la mitjanit als vuit municipis lleidatans més afectats pel covid-19 –Lleida ciutat, Aitona, Alcarràs, la Granja d'Escarp, Massalcoreig, Seròs, Soses i Torres de Segre– una nova resolució que limita les sortides de les persones als espais públics, tot i que té una diferència respecte a la resolució que la Fiscalia i la jutge de guàrdia de Lleida van rebutjar: no prohibeix la totalitat dels desplaçaments. El document estableix que no es podran reunir grups de més de 10 persones alhora, "tant en l'àmbit públic com el privat", amb l'excepció de la feina o el transport públic. Així mateix, la resolució prohibeix l'obertura de bars i restaurants, que només podran fer entregues a domicili o recollida a l'establiment amb cita prèvia. També queden prohibides les activitats culturals, d'espectacles públics, recreatives, esportives i d'oci nocturn.

La nova resolució es basa en el decret llei que el consell executiu català va aprovar dilluns per modificar la llei 18/2009 de salut pública i regular les mesures en els rebrots de covid-19. I el text diu que "en cap cas es poden prohibir els desplaçaments amb caràcter absolut". El decret llei ja ha entrat aquest dimarts en vigor i la Generalitat intentarà endurir així el confinament a les zones on hi hagi més risc de coronavirus. La portaveu del Govern, Meritxell Budó, ha explicat que, a partir d'aquest decret, els consellers Miquel Buch i Alba Vergés han signat la resolució per limitar la mobilitat al Segrià i que la idea és que s'apliqui a partir d'aquesta mitjanit. Tanmateix, perquè sigui realment efectiva caldrà que la ratifiqui un jutge contenciós administratiu –com que afecta les llibertats i els drets fonamentals, es demana l'autorització judicial–. Fonts del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya han confirmat que el jutjat de guàrdia de Lleida ha rebut la resolució de la Generalitat sobre el confinament.

Quina diferència hi ha ara respecte al diumenge? Segons Budó, l'aprovació del marc jurídic –el decret llei– hauria de permetre tirar endavant la resolució, també als jutjats. Budó ha matisat que ara no es tractarà d'un confinament domiciliari, sinó de reduir al màxim les sortides dels ciutadans de casa seva. "Han de ser sortides per necessitat", i ha especificat que els comerços estaran oberts, però que els que no siguin serveis essencials hauran d'atendre la clientela amb cita prèvia. També es podrà sortir a fer esport a l'aire lliure, tot i que no en grup.

Serveis essencials

El decret llei a partir del qual s'ha redactat la resolució que afecta el Segrià regula quines són les restriccions que es poden imposar i també les excepcions. Protecció Civil ja ha difós la informació sobre els serveis essencials: es tracta dels sanitaris i assistencials, els d'alimentació i abastiment, els de gestió i comunitaris, i serveis com els de seguretat i emergències i d'electricitat i aigua potable, entre d'altres.

Pel que fa als desplaçaments, el decret llei diu que es limiten, però que es mantenen els "essencials" sempre que es facin de manera individual o amb la unitat de convivència. Es consideren essencials les passejades individuals o amb grup de convivència, la cura d'horts familiars o d'autoconsum pròxims, l'activitat esportiva sense contacte al mateix municipi, anar a supermercats i botigues d'alimentació, l'assistència sanitària o a la farmàcia al mateix municipi, anar a treballar o a l'escola i tenir cura de persones grans, menors o dependents, entre d'altres.

stats