Societat 26/09/2013

Deslligar pensions i IPC provocarà una pèrdua de poder adquisitiu irrecuperable

El Consell Econòmic i Social (CES) aprova un document crític on demana al PP que reconsideri la reforma, que passarà pel consell de ministres aquest divendres

E.f.
2 min
La ministra d'Ocupació, Fátima Báñez, i la vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría, ahir després del consell de ministres.

BarcelonaLa fórmula que proposa el govern espanyol per deslligar la pujada de les pensions de la inflació provocarà una "pèrdua de poder adquisitiu en contextos de crisi que no s'arribaria a recuperar", segons conclou el document crític emès pel Consell Econòmic i Social (CES), un organisme consultiu equivalent al CTESC català.

El CES, que reuneix agents sindicals, empresarials i d'altres organismes de representació de la ciutadania, ha aprovat amb 43 vots (8 en contra i tres abstencions) una proposta perquè el govern espanyol reconsideri aquesta reforma de les pensions que vol aplicar ja l'any vinent.

Segons la valoració que recull el document, l'índex per revaloritzar les pensions que ha creat l'executiu i que inclou altres variables més enllà de l'IPC per apujar-les els pròxims anys està dissenyat de manera que no es garanteix el poder adquisitiu futur dels pensionistes.

Tal com es planteja a la fórmula matemàtica, que introdueix com a variable per apujar la pensió els ingressos que tingui la Seguretat Social en cada moment (ara és deficitària), el CES adverteix que pot passar que una futura millora no garanteixi pujades més enllà del mínim del 0,25% que planteja el ministeri d'Ocupació en els escenaris de crisi com l'actual.

A més a més, el CES critica les formes del govern espanyol, que preveu tirar endavant la reforma amb un avantprojecte de llei que passarà aquest divendres pel consell de ministres. Segons avisen, es trenca el consens que hi ha hagut en altres reformes i que contribueix a generar "confiança" i a garantir l'efectivitat en l'aplicació.

Sobre l'altra gran pota de la reforma, la que ha de lligar més a mitjà termini la pensió a l'esperança de vida, l'organisme es mostra menys combatiu, tot i que recomana que es mirin també altres factors a l'hora de dissenyar-ne l'aplicació.

Aixi, proposa que a més de fixar-se en l'esperança de vida més enllà dels 67 anys que s'espera que tingui un ciutadà, es faci una projecció igual d'exhaustiva sobre l'evolució prevista dels cotitzants, que són els que hauran d'assegurar els ingressos. El CES demana tenir en compte que la caiguda actual dels darrers anys ha estat fruit d'una conjuntura d'intensa crisi.

stats