Societat 08/03/2016

Un "depredador" a l'Eixample: d'un intent d'agressió a les violacions en sèrie

L'agressor sexual detingut diumenge ingressa a la presó. Els Mossos asseguren que si no l'haguessin aturat hauria tornat a delinquir

Enric Borràs
3 min
El carrer Consell de Cent a l'altura de Casanova, la zona on va ser enxampat el violador diumenge a la matinada

BarcelonaSi no l'haguessin aturat hi hauria tornat. És igual que s'hagués fet públic que a l'Eixample hi havia un altre violador en sèrie que atacava de matinada. L'inspector dels Mossos Pere Pau Guillén, cap de l'àrea d'investigació criminal del cos a Barcelona, té molt clar que el violador detingut al carrer Consell de Cent diumenge a la matinada no s'hauria aturat. "Aquest tipus de persones, que es coneixen com a 'depredadors', sempre continuen delinquint. Hauria canviat de zona i nosaltres ens hauríem quedat a cegues", ha explicat Guillén aquesta tarda, poc després que el jutjat hagi enviat a la presó l'home arrestat, un veí de Molins de Rei de 38 anys.

Els Mossos buscaven un violador reincident a la zona d'entre la plaça Universitat i la plaça d'Espanya des de l'octubre. El primer avís va ser un intent d'agressió sexual al setembre –pel qual de moment encara no se l'ha acusat– però dues violacions a l'octubre amb el mateix 'modus operandi' van fer saltar l'alarma. Llavors els Mossos van posar en marxa un primer dispositiu per trobar-lo. No se'n van sortir, la manca de denúncies del mateix estil indica que es va calmar uns mesos.

Això no vol dir que deixés les agressions sexuals. Era un violador en sèrie amb antecedents policials des del 2004 i, com a mínim a partir del setembre, havia convertit l'Eixample en la zona on actuava amb més comoditat. Tanta, que segons el relat dels Mossos s'hi sentia gairebé impune: al gener, després d'una violació, hi va tornar la setmana següent.

Utilitzava diversos tipus d'arma blanca –en un sentit molt ampli– per amenaçar les víctimes: navalles i ganivets diversos i fins i tot un de serra i, una altra vegada, un tornavís. Sempre actuava en dijous, divendres o dissabte i escollia noies d'entre 18 i 30 anys que tornaven de festa a la matinada. Aquella nit en va triar una, la va seguir a casa però ella va aconseguir fugir. Eren les quatre de la matinada i no n'havia tingut prou. Al cap de dues hores hi va tornar i aquella vegada ho va aconseguir. Després de violar la noia, com sempre feia, li va robar tot el que duia. Aquest últim assalt reeixit va fer que els Mossos multipliquessin els esforços per atrapar-lo, cosa que han aconseguit ara.

Quan la matinada de dissabte a diumenge dos agents de paisà van veure un home seguint una noia jove al carrer Consell de Cent, s'hi van fixar. S'amagava darrere de contenidors, cantonades i mobiliari urbà. Es girava per controlar que no el seguien. Era alt i corpulent, tal com indicava la descripció de les víctimes. Els agents van cridar reforços i el van seguir de lluny, perquè no els veiessin. A prop del carrer Casanova la noia va treure les claus de casa i va entrar pel portal. Ell, que s'havia amagat al portal del costat, s'hi va abraonar abans que es tanqués la porta. Els Mossos, que eren una mica lluny perquè no els detectés, van sortir disparats cap allà, just a temps de veure que la noia s'havia escapat escales amunt i d'arrestar el violador.

Un cas sense resoldre

De moment, ja hi ha dues mostres d'ADN que han delatat el detingut i demostren que és l'autor de dues de les violacions consumades els darrers mesos. Hi ha dues mostres més pendents dels resultats, i es faran rodes de reconeixement. A més, la detenció pot servir per tancar un cas que duia dotze anys sense resoldre: l'ADN del detingut coincideix amb el que va recollir l'any 2004 la Policia Nacional després d'una agressió mai aclarida fins ara.

Després d'aquella agressió que no es va resoldre, el 2004 mateix, el van denunciar per una altra agressió sexual a Sant Boi. Sembla que allò el va aturar un temps, o, com a mínim, que va anar més en compte. Però hi va tornar el 2014, a Jaén, on el van arrestar per un cas d'abusos sexuals. Tot i amb això als Mossos no els consta que hagi estat a la presó. Pot ser que els casos no s'arribessin a jutjar o que no el condemnessin. De totes maneres ara la investigació continua. A part de les tres violacions frustrades que se li atribueixen d'entrada, s'estan revisant altres casos i la llista podria augmentar.

Amb aquesta detenció els Mossos tanquen el segon cas consecutiu de violador en sèrie a Barcelona els darrers dos anys: l'anterior va ser el temut violador del cúter, enxampat a l'octubre, quan tot just el "depredador" de l'Eixample començava a deixar rastre.

stats