Urbanisme
Societat 23/11/2023

El Defensor del Poble estudia el cas dels magatzems comercials sense llicència de Campos

L'empresari ha remès la denúncia i l'organisme estatal ha confirmat la recepció, cansat d'esperar resultats de l'Oficina Anticorrupció i de la Fiscalia

2 min
L’Ajuntament de Campos va paralitzar una activitat a una nau perquè estava situada “en sòl rústic”. La resta continuen

PalmaEl Defensor del Poble se suma a les institucions i organismes que han rebut la denúncia del cas de llicències comercials de Campos, que es va iniciar fa un any a partir de la denúncia d'un particular sobre un possible tracte desigual a alguns comerços situats a l'entrada principal del poble, alguns dels quals estarien operant sense l'habilitació corresponent.

Segons ha pogut confirmar l'ARA Balears, l'Oficina del Defensor del Poble ha respost per escrit que ha rebut la denúncia de l'empresari que ja va dur el cas a l'Oficina Anticorrupció, i que en aquests moments n'està estudiant el contingut per decidir si es pronunciarà o no sobre el cas. En aquesta nova denúncia s'expliquen els fets que han motivat les actuacions anteriors. Aquest empresari relata com va haver de tancar una empresa perquè l'Ajuntament de Campos li va comunicar per escrit que allà on tenia la nau era sòl rústic, i, per tant, no s'hi podia fer una activitat comercial. La sorpresa de l'empresari va ser majúscula, ja que en el seu entorn immediat hi havia altres negocis que funcionaven sense haver rebut cap notificació municipal.

Davant les greus manifestacions del denunciant, l'Oficina Anticorrupció va iniciar una investigació, i va requerir l'Ajuntament de Campos perquè explicàs com és que uns negocis no podien operar a l'entrada del terme i altres, sí, quan en realitat el sòl no tenia la qualificació d'ús comercial i cap dels atorgats els darrers anys reunia les condicions. En les seves respostes, l'Ajuntament va admetre una manca de "lògica", ja que el planejament municipal no recollia l'ús d'establiment comercial a la zona afectada pel cas.

Però l'Oficina Anticorrupció va tardar tres anys a obrir formalment l'expedient, i va incomplir els terminis legals que té per fer-ho. Davant de la demora, l'empresari va posar el cas en mans de la Fiscalia Anticorrupció, qui també va confirmar la recepció de la documentació, sense que n'hagi trascendit cap resultat. Precisament cansat d'esperar tant l'Oficina com la Fiscalia, el denunciant ha decidit acudir al Defensor del Poble.

Sureda nega que la Fiscalia ho investigui

Precisament aquest dimecres, el director general d'Emergències del Govern, Sebastià Sureda, qui també és regidor de l'Ajuntament de Campos i que tenia les competències d'Urbanisme quan varen succeir els fets que s'investiguen, ha assegurat que l'expedient "no l'investiga cap jutjat ni la Fiscalia". El cert és que no hi ha constància de quina ha estat l'actuació de la Fiscalia sobre la matèria, però el que sí que ha pogut confirmar l'ARA Balears és que la denúncia del particular hi ha arribat.

El que no ha passat ni sembla que ja pugui tenir lloc és que la mateixa Oficina Anticorrupció, que està obligada a traslladar aquells casos amb trascendència penal, remeti l'expedient al ministeri públic. Entre altres motius, per la seva demora en l'inici de la investigació i, sobretot, perquè és a punt de ser tancada per iniciativa dels grups conservadors del Parlament, institució de la qual depèn.

Segons ha dit aquest dimecres Sureda, a partir de les preguntes formulades per diferents membres de l'oposició, l'Ajuntament de Campos va respondre tots els requeriments, i la seva dedicació a donar explicacions a l'Oficina Anticorrupció ha provocat una certa paràlisi, ja que ha passat "d'atorgar llicències en tres mesos a fer-ho en un any", ha dit.

stats