Societat 06/07/2018

"La decepció és molt grossa, s'ha tirat per terra la feina de molts mesos"

El director general de Participació i Memòria Democràtica, Manel Santana, assegura que la fossa no es podrà tocar en dos anys

S. Vidal
2 min
Manel Santana: “En els 80 hi havia molta diferència entre fills de mallorquins i de forasters”

Palma"Ho hem de valorar tot, però s'ha tirat per terra la feina que fèiem des de fa molts de mesos". La veu del director general de Participació i Memòria Democràtica, Manel Santana, cap al vespre d'aquest dijous, sona abatuda. "La intervenció a Porreres era i és especialment difícil per la complexitat dels nínxols de damunt", explica. L'enterrament d'una veïna de Porreres en un dels nínxols que s'ubiquen sobre la fossa que manca per exhumar complica tot el procés que estava a punt de reactivar-se.

"Feia un any que parlàvem amb veïns i que aconseguírem recollir els acords amb els propietaris. Ha estat un procés molt laboriós, perquè es tractava d'una doble contractació". Santana atura el relat per agafar aire. "M'ha afectat molt. La decepció és grossa".

Era la segona fase d'obertura de la fossa de Porreres, estava a punt de sortir a licitació el bloc de nínxols en el BOIB i ja s'havia fet el pagament dels plànols. "Hem fet una feinada i ara això... per no intentar trobar-hi una solució".

El fet d'enterrar un nou cos a la zona que ha de ser desplaçada "ens obligarà a esperar dos anys, no un, com es diu. La Llei de sanitat mortuòria va canviar recentment i això ho ha tirat tot per terra." És per això que la Conselleria de Cultura vol mirar quines possibilitats hi ha.

"A mi això m'ha sabut molt de greu, sobretot perquè l'Ajuntament de Porreres, que forma part de la Comissió de Fosses, ho sabia perfectament, sap la feina que hi ha darrere". Aquest gir inesperat ha fet que s'hagi complicat l'exhumació d'aquesta fossa. Manel Santana ho lamenta perquè l'enterrament d'aquesta veïna, de 92 anys, "hauria estat digne, tot i que ja sabem que enterrar els parents en un altre lloc no és de bon gust".

stats