Societat 04/10/2022

Sense data per retirar les 115 cabines fora de servei de Palma

A les Balears n'hi ha 305 en total

Patrícia Segura
2 min
Palma acumula la majoria de cabines telefòniques de les Illes.

PalmaFa temps que les cabines telefòniques són un simple accessori que per a alguns ciutadans enlletgeixen els carrers de Ciutat. Aquests instruments, que van ser essencials per a la comunicació el segle passat, ara són un servei obsolet. Ja no funcionen, però aquestes infraestructures encara resisteixen a les pintades i als cartells que les cobreixen. A les Balears hi ha 305 en total, un 40% de les quals són a Palma (115), segons les dades proporcionades per Telefònica.

Les cabines estan fora de servei des de fa nou mesos, atès que Telefònica no té obligació de prestar el servei des de gener d'enguany. Ara bé, no hi ha data de retirada dels dispositius. Fonts de l'Ajuntament i de l'empresa coincideixen que estan en negociacions per executar el pla de desmuntatge, però no se sap exactament quan serà.

En aquest punt, des de Telefònica asseguren que en els mesos vinents faran accions per desmuntar progressivament tota la planta que hi ha a l'Estat. La durada d'aquest procés dependrà del nombre de cabines i per les particularitats de cada municipi. A hores d'ara, "s'està fent un pla de desmantellament amb la col·laboració dels ajuntaments", mantenen. "Es parla amb cada municipi", afegeixen.

En canvi, la versió de Cort és que "Telefònica ha presentat un pla al Departament d'Infraestructures per retirar-les". "L'Ajuntament els va requerir una documentació perquè solucionessin unes errades al projecte i encara no ho han tornat a presentar", diuen fonts municipals.

Els ciutadans demanen la retirada de les cabines des de fa mesos i es queixen del seu mal estat. De fet, aquest estiu es varen col·locar pancartes a algunes cabines de Palma. "Quan llevareu les cabines telefòniques? Estan fastigoses i no serveixen per a res", es llegia a una en el carrer de Sant Miquel. Els usuaris de les xarxes socials també van publicar imatges de l'estat de les cabines. "Cabines telefòniques: més nosa que servei", es queixava un tuitaire.

Desaparació

En acabar el 2020, a Espanya es feien una mitjana de 0,17 telefonades al dia des de les 14.824 cabines que hi subsistien: una cridada a la setmana. Ara, el projecte de la nova Llei de telecomunicacions —que es troba actualment al Congrés dels Diputats i molt proper a la seva aprovació— elimina l'obligació que hi hagi cabines als carrers. A més, el 31 de desembre de 2021 va acabar la vigència de l'ordre ministerial que designava Telefònica com a operador de les cabines.

stats