Salut

Creen el primer test amb sang per detectar el càncer de còlon

La prova té una sensibilitat superior al 90% en el diagnòstic de tumors

ARA
3 min
Una mostra de sang podria ser suficient per a la detecció precoç del càncer. El sistema, però, és una bateria de tests d’una extrema complexitat.

BarcelonaUn equip d'investigadors de l'Hospital del Mar de Barcelona ha validat la utilitat d'un test per detectar el càncer de còlon i recte que funciona amb mostres de sang. Segons els investigadors, aquesta prova de biòpsia líquida té un "rendiment comparable" a les opcions actuals de detecció no invasiva, que depenen d'una prova de sang oculta en femta. L'estudi, que es publica a la revista Annals of Oncology, suggereix que la cerca marcadors tumorals en sang té una sensibilitat superior al 90% quan es tracta d'identificar tumors i del 23% pel que fa a lesions prèvies a l'aparició dels tumors, que acostumen a ser difícils de detectar. Els investigadors creuen que l'eina podria ajudar a incrementar la participació de la població en els programes de cribatge, que ara només tenen capacitat de captació de la meitat dels catalans d'entre 50 i 69 anys cridats a participar-hi.

L'estudi català ha analitzat 623 mostres de sang, 318 de les quals corresponen a persones que entre el 2017 i el 2018 es van sotmetre a una colonoscòpia a l'Hospital del Mar després que la prova de sang oculta en femta –el test utilitzat en el programa de cribatge de càncer de còlon– donés positiu. La resta, pràcticament la meitat dels participants, són pacients amb un diagnòstic de càncer de còlon. Segons els investigadors, aquest test basat en anàlisi de sang es converteix en "una eina útil per detectar el càncer en estadis molt inicials", indica Joana Vidal, autora de l'estudi. Es tracta, afegeix, "d'anar a buscar el càncer abans que doni la cara".

El test amb sang busca ADN procedent del tumor al còlon fent servir diferents estratègies simultàniament: analitza la presència de mutacions de l'ADN, reaccions químiques de metil que s'enganxen a les molècules (metilacions) o altres proteïnes relacionades amb el tumor. "L'anàlisi de múltiples marcadors permet incrementar la sensibilitat en la detecció de l'ADN tumoral circulant, que en els estadis més inicials del tumor pot estar molt poc present en les mostres de sang", explica la cap de secció de diagnòstic molecular del servei d'anatomia patològica de l'Hospital del Mar, Beatriz Bellosillo.

El càncer més freqüent a partir dels 50 anys

Els investigadors han observat que el test en sang té una sensibilitat similar a la prova utilitzada en el cribatge poblacional a Catalunya, que es basa en la detecció de traces de sang a la femta. Totes dues proves tenen sensibilitats altes –detecten més del 80% dels casos–, però en el cas de la identificació de lesions prèvies als tumors, o poliploides paraneoplàstiques, totes dues proves baixen i només en detecten un de cada quatre casos.

Els autors del treball consideren que aquest nou tipus de test permetria incrementar la participació de la població en el programa de cribatge de càncer de còlon. Actualment, segons indiquen des de l'Hospital del Mar, aquest programa no ha superat a Catalunya el 50% de la població cridada a participar-hi. Amb tot, és una eina de prevenció clau per a un càncer que s'ha convertit en el més freqüent entre les persones de més de 50 anys. Només a l'Estat representa el 15% dels càncers diagnosticats. En aquest sentit, Clara Montagut, cap de secció d'oncologia digestiva de l'Hospital del Mar, fa una crida a participar en els programes de detecció, perquè la identificació precoç fa "més fàcil" tractar els tumors i incrementa les possibilitats de curació.

L'estudi s'ha fet en col·laboració amb l'empresa biotecnològica dels Estats Units Guardant Health, responsable del desenvolupament del test, i els resultats es van presentar a l'últim congrés de la Societat Europea d'Oncologia Mèdica (ESMO, en les sigles en anglès). També hi ha participat la Xarxa Dibi de diagnòstic biomèdic i per la imatge, així com investigadors del Ciber del Càncer (Ciberonc), en el desenvolupament d'aquesta eina de detecció precoç. De fet, ara mateix està en marxa un estudi amb milers de persones als Estats Units per ratificar aquests resultats.

stats