Societat 17/04/2020

Creen una aplicació per fer un seguiment actiu del covid-19 a les Balears

Es diu Clinicovery i recomanarà als ciutadans amb quin servei han de contactar en funció de la seva simptomatologia

Ara Balears
2 min
El menú de l'aplicació Clinicovery.

PalmaEl Govern i l'empresa balear Apploading han presentat aquest divendres una aplicació mòbil que servirà per agilitar el seguiment actiu de la població durant la pandèmia del coronavirus. Aquesta eina facilitarà el flux de contactes i recomanarà als ciutadans amb quin servei han de contactar segons la seva simptomatologia. L'aplicació es diu Clinicovery, ja es pot descarregar gratuïtament i té el registre habilitat per als ciutadans de les Balears.

L'aplicació deixa ben clar que no és una eina de diagnòstic i que la finalitat és reduir riscos davant una sobrecàrrega dels serveis d'emergències i serveis de salut. A més, pretén optimitzar el seguiment de la pandèmia per contenir-la i donar suport a l'administració.

Per poder accedir a l'aplicació, cal entrar a la pàgina web i donar una sèrie de dades personals com ara un correu electrònic, nom i llinatge, un telèfon, el codi postal i indicar si ets o no professional sanitari, sociosanitari o essencial. De moment, només es pot escollir que l'aplicació estigui en castellà o català. Una vegada registrat, hauràs de validar el compte creat a través d'un enllaç que t'arribarà al correu i et podràs descarregar l'aplicació al mòbil.

El menú de l'aplicació és molt senzill: t'ofereix la possibilitat de fer una avaluació per saber si tens el covid-19, una guia informativa i un apartat per fer suggeriments. Per començar el test, cal facilitar una fotografia de la targeta sanitària balear i donar un telèfon de contacte. A continuació, el test demana si tens algun símptoma com ara tos seca, febre, dificultats per respirar o sensació de falta d'aire, dolor constant al pit o desorientació. Una vegada acabada l'avaluació, s'iniciarà un seguiment periòdic dels símptomes i s'avaluaran els casos, per si un empitjorament requereix assistència presencial. En cas de donar positiu, es facilita com contactar amb el servei sanitari.

La guia informativa et proposa què fer si tens símptomes i si convius amb una persona que estigui contagiada. També et diu què cal saber si estàs embarassada o si no tens recursos per fer un aïllament domiciliari en cas de ser l'únic positiu de la casa i evitar contagiar la resta. D'altra banda, la guia ofereix informació sobre l'aplicació amb una sèrie de preguntes fetes com ara si és oficial, per què cal avaluar a través d'aquesta eina, si es recullen dades personals si és necessari donar el DNI i el telèfon mòbil i quines entitats estan implicades en l'aplicació. També informa que s'està treballant perquè es pugui oferir en altres idiomes.

La representant de l'empresa Apploading, Mercedes Martínez-Jauand, ha explicat que la nova aplicació, la qual ja està disponible, permetrà detectar "de manera ràpida" els casos que requereixen una vigilància activa per tal evitar l'assistència presencial innecessària".

Martínez-Jauand ha explicat que l'aplicació "no està únicament destinada a valorar símptomes, sinó també a explorar els casos de persones que viuen amb familiars simptomàtics" o que saben que han estat en contacte estret amb un cas confirmat de covid-19. Per part seva, la subdirectora mèdica d'Atenció Primària de Mallorca, María José González, ha informat que l'aplicació ha variat en les darreres tres setmanes, ja que l'escenari ha estat molt canviant durant l'emergència sanitària.

stats