Societat 08/02/2023

Palma marca "un precedent" en la regulació del lloguer turístic

Representants dels tres partits del Pacte de Cort celebren la resolució del Tribunal Suprem que avala la zonificació de Ciutat

2 min
Palma ha prohibit el lloguer turística a plurifamiliars.

PalmaPalma ha marcat "un precedent" en matèria de regulació del lloguer turístic. Aquesta ha estat la principal conclusió dels representants dels tres partits del Pacte de Cort aquest dimecres, un dia "important" i "d'alegria immensa", en què han celebrat la resolució del Tribunal Suprem que avala la zonificació de Ciutat i que, per tant, prohibeix el lloguer turístic en habitatges plurifamiliars.

El regidor de Benestar Social, i batle en el moment que es va promoure la iniciativa, ha destacat que amb aquesta mesura van ser "precursors a escala estatal, europea i, fins i tot, mundial". "Es van interessar per la iniciativa mitjans de Corea del Sud, Nova York, Alemanya i França", ha afegit. En el cas de Noguera el patiment ha estat "personal" –tal com ha assenyalat el batle, José Hila–: "Febitur va intentar apartar-me de la política de la pitjor manera. No pot ser que per defensar l'interès general, dels veïnats i veïnades, haguem de recórrer a aquest camí judicial incòmode que a ningú li agrada patir", ha recordat el regidor.

En aquest sentit, el batle de Palma, José Hila, ha destacat el contingut de la sentència que diu que "són evidents i consistents els motius al·legats per l'Ajuntament". Aquests, bàsicament, fan referència al fet que el lloguer turístic suposava "una modificació substancial del concepte d'habitatge, atès que l'ús turístic no és residencial". No obstant això, s'ha mostrat conscient que ni aquesta ni "cap decisió individual farà que el preu del lloguer a Ciutat sigui accessible", sinó "la suma de moltes mesures", com ara construir habitatge públic o regular el preu de lloguer.

Així mateix, la regidora de Model de Ciutat, Neus Truyol, ha sentenciat que "Palma ha guanyat" i que esdevé d'aquesta manera "un referent per moltes ciutats". "Vàrem posar els drets dels residents per davant de la massificació turística i per això és molt important que el Suprem ens hagi donat la raó", ha afegit. El portaveu del govern municipal i regidor de Govern Interior, Alberto Jarabo (Unides Podem) ha insistit que "amb aquesta sentència s'acaben els dubtes: guanya el dret a l'habitatge". Ara bé, l'edil ha advertit que cal "augmentar els inspectors de turisme i anar més enllà" en aquest sentit.

"Surrealista", segons Habtur

Per la seva banda, Habtur –patronal del lloguer turístic– ja ha avançat que no recorrerà contra la sentència. En bona part perquè el darrer recurs que queda és el constitucional, fet que limita les raons que permeten prendre aquesta mesura. Així i tot, la patronal ha qualificat de "surrealista" la resolució: "És una sentència que fa política d'habitatge i no hauria de ser així. Els tribunals no han de ser legisladors", ha declarat la gerent de l'associació d'habitatges de lloguer turístic de Balears, Maria Gibert, en un comunicat.

Per part del Govern, s'ha manifestat al respecte el conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball, Iago Negueruela, qui ha considerat "molt important" la resolució del Suprem. "Sempre vam dir que era plenament legal poder limitar una activitat i fer-ho de manera general", ha subratllat. Així, el conseller ha indicat que limitar els pisos turístics era "una mesura necessària" i que el repte ara és fer front al lloguer il·legal.

stats