Societat 26/10/2022

Les benzineres de les Avingudes i la plaça del Progrés de Palma hauran de tancar d'aquí a vuit dies

L'Ajuntament ha desestimat les al·legacions i els dona vuit dies per presentar el projecte per començar a retornar l'espai a l'estat original

2 min
La benzinera d'Avingudes, a Palma.

PalmaL'Ajuntament de Palma ha aprovat aquest dimecres el desnonament administratiu per recuperar l'espai públic que ocupen les benzineres de les Avingudes i la plaça del Progrés. Segons ha informat la regidora de Govern Interior, Clàudia Costa, després de la Junta de Govern, el Consistori ha desestimat totes les al·legacions i dona un termini de vuit dies perquè tanquin i presentin un projecte per retornar l'espai a l'estat original.

La data perquè estiguin els espais totalment desmantellats és encara incerta, perquè el procés per desmantellar es preveu llarg. "No m'atrevesc a posar data sense tenir els projectes", ha dit Costa, que ha matisat que també hauran de resoldre els problemes de contaminació si n'hi hagués. D'altra banda, els concessionaris han acudit als tribunals i encara avui hi ha "diferents contenciosos pendents —segons la regidora—, però com que no s'han aplicat mesures cautelars "hem continuat amb la tramitació".

El procediment per recuperar aquests espais a Ciutat va començar el 2020, però hi va haver al·legacions i, com que no es va complir el període administratiu per resoldre, el 2022 es va declarar caducat l'expedient de recuperació. El següent pas va ser, a l'abril, acordar la caducitat del títol que els permetia ocupar el domini públic, i finalment ha arribat el desnonament administratiu.

Cal dir que les benzineres ocupen l'espai de titularitat pública des del 1958. La concessió tenia una vigència de 50 anys i va acabar el novembre de 2008. A més, Costa ha assegurat que no els consta que hagin pagat cap cànon municipal des del 1985, i, per tant, "no han complert les obligacions que tenen com a concessionaris". Així mateix, la regidora ha assegurat que l'Ajuntament té projectes urbanístics que inclouen aquests espais.

Transformació de la plaça de Sant Cosme

Un altre acord a què s'ha arribat a la Junta de Govern és la transformació de la plaça de Sant Cosme, a Son Cotoner, que ara mateix està ocupada només per vehicles i contenidors. El projecte de l'Ajuntament preveu tancar la circulació del carrer dels Ocells i dotar la plaça d'un nou paviment i il·luminació, un espai de jocs infantils i més arbres i jardins. Les obres suposaran una inversió de més de 753.000 euros i afectaran uns 3.200 metres quadrats.

stats