Societat 25/01/2022

Cort lluita des de fa un any per recuperar un espai que s'apropià l'Església a Son Rapinya

La regidora de Model de Ciutat, Neus Truyol, ha afirmat que una parròquia va usurpar un vial al barri de Palma

2 min
Ajuntament de Palma

PalmaL'escàndol de les immatriculacions de l'Església també ha arribat a Palma. La regidora de Model de Ciutat, Urbanisme i Habitatge Digne de Cort, Neus Truyol, ha informat aquest dimarts que "l'Ajuntament va identificar fa un any i mig un d'aquests casos a Palma". Es tracta d'un "espai al barri de Son Rapinya", ha explicat.

Segons Truyol, l'espai consisteix en "un vial que la parròquia del barri va tancar i es va apropiar". A hores d'ara, el Consistori està "fent gestions amb la parròquia per poder-lo recuperar".

En referència al miler de propietats que l'Església ha reconegut que es va apropiar, Truyol ha qualificat els fets d'"espoli" i ha declarat que "quasi podríem parlar de pornografia". "Donen lliçons de moral i bones pràctiques i després actuen d'aquesta manera", ha afegit.

"És una indecència absoluta. Consideram que això no ho podem acceptar de cap manera i farem tota la feina que calgui per revertir-ho", ha declarat l'edil de MÉS per Palma, qui defineix aquest fenomen com "la legalització d'una ocupació il·legal". "Aquests béns s'han immatriculat d'una manera unidireccional i autoritària, hauria de ser irregular", ha manifestat.

Almenys 209 immatriculacions a les Illes

Cal recordar que el Govern ja va estimar el 2019 que a les Balears hi havien unes 209 propietats immatriculades, xifra que podria ser superior, però també hi pot haver algunes errades. El primer bé immatriculat en democràcia es registrà el 1980, però l’autèntica ‘febre immatriculadora’ no aparegué fins fa quatre anys. En tota la dècada dels vuitanta, per exemple, només es varen immatricular 13 béns.

Entre 1991 i 1998, se n’inscrigueren 41. Els anys del boom immobiliari, en canvi, l’interès va decaure i entre el 2003 i el 2013 només se’n registraren 19. El gran boom no es va produir fins al 2014. Aquell any i el següent, l’Església immatriculà 116 béns. Les propietats varien des d’un tros de terreny i hort de 214 m2 a Galilea, passant per tot tipus d’esglésies, oratoris, santuaris i solars a totes les Illes, fins a la Seu de Mallorca.

stats