Galeres
Societat 25/08/2023

Cort immobilitza una galera i dos cavalls per "no estar assegurada" la protecció del benestar dels animals

Els cavalls hauran de quedar a l'estable fins que s'hagi constatat una millora en el seu estat de salut

ARA Balears
2 min
Galeres de cavalls a Palma.

PalmaL'Ajuntament de Palma ha ordenat, a través d'un decret del departament de Mobilitat, la immobilització i el dipòsit d'una galera que ofereix habitualment el servei de transport amb tracció animal pels carrers de la ciutat, així com dels cavalls adscrits a la seva llicència, per "no estar assegurada la protecció" del benestar dels animals. Segons ha informat el Consistori aquest divendres en una nota de premsa, la resolució s'ha adoptat després de constatar "l'existència de nombroses irregularitats relacionades amb l'explotació de la galera en qüestió".

Per una banda, el 25 de maig es va detectar a un dels cavalls una disfunció física perquè anava coix. Arran d'aquest diagnòstic, es va ordenar una revisió de l'estat de l'animal, que es va dur a terme el 22 de juny i en la qual es va confirmar que el problema persistia. Posteriorment, es va donar cita al titular de la llicència per efectuar una nova revisió, prevista per al 23 de juliol, però no va ser possible realitzar-la perquè el titular no va comparèixer.

En relació amb l'altre cavall, adscrit a la mateixa llicència, fou revisat el mes de maig, quan se li va detectar una baixa massa muscular. Així, es va programar una nova cita veterinària el 22 de juny, però el titular no hi va acudir. Paral·lelament, l'oficina de registre de l'Ajuntament de Palma ha donat a conèixer diverses incidències que afecten aquesta llicència.

Una de les informacions acredita que el cavall afectat per la coixesa va treballar el 4 d'agost, mentre que els dies 7 i 10 del mateix mes la galera estava estacionada a l'avinguda Antoni Maura, encara que aparcar galeres està prohibit en aquest punt. Igualment, consta una denúncia de la secció muntada de la Policia Local de Palma, amb data de 18 d'agost, relativa al segon cavall, que hauria estat desenvolupant la seva labor sense haver passat la corresponent revisió.

A partir d'aquests antecedents, Cort ha ordenat la immobilització i el dipòsit tant del vehicle com dels dos èquids, sobre la base d'un informe tècnic redactat el 21 d'agost, i a l'aplicació del reglament municipal del servei de transport urbà de viatgers amb vehicles de tracció animal amb conductor. Concretament, aquesta normativa indica que "quan es considera que les deficiències són de suficient entitat que afecten la seguretat del transport, la salut de l'animal, les condicions higièniques i sanitàries o la mateixa imatge del servei, l'Ajuntament té la possibilitat de decretar la immobilització de la galera i del cavall".

Així, aquests "han de quedar obligatòriament a l'estable o al garatge del titular de la llicència mentre no s'hagi resolt la situació que ha originat l'expedient". En el decret de l'àrea de Mobilitat de l'Ajuntament es fa també esment exprés de "l'obligatorietat de sotmetre els animals a una revisió extraordinària per comprovar-ne l'estat físic".

stats