Ajuntament de Palma
Societat 19/06/2024

Cort apunta que l'ampliació de les terrasses es deu a "actualitzacions de plans zonals"

La regidora de l'àrea, Mercedes Celeste, ha detallat que amb aquesta iniciativa s'ha intentat "donar solucions" a diferents problemàtiques

ARA Balears
3 min
Els bars i restaurants de la Llotja no podran obrir fins mitjanit, malgrat la resolució del TSJIB.

PalmaL'Ajuntament de Palma ha explicat que l'ampliació de les terrasses a diferents zones de Palma està motivada per "actualitzacions dels plans zonals" i per l'aplicació de la Llei d'accessibilitat. Demanada sobre aquesta qüestió en roda de premsa després de la Junta de Govern municipal, la portaveu de l'Ajuntament, Mercedes Celeste, ha detallat que amb aquesta iniciativa s'han intentat "donar solucions" a diferents problemàtiques, com la falta de permisos d'alguns establiments o les dificultats que generaven algunes terrasses a les persones cegues.

En primer lloc, ha esmentat el cas de la plaça del Banc de l'Oli, on existeixen tres terrasses amb permís per ocupar nou metres quadrats cadascuna; una nova cafeteria "feia anys" que havia sol·licitat una terrassa i "no s'ha trobat cap informe tècnic que justifiqui per què no la tenia". En aquest sentit, ha plantejat que o bé es podia continuar amb aquesta "situació d'arbitrarietat", o bé "cercar alguna solució" que implicàs que tots els establiments tinguessin terrassa o no en tingués cap, ha dit. Per això s'ha optat per donar els mateixos metres quadrats a aquesta cafeteria que tenia la sol·licitud de terrassa des d'abans del nou pla zonal.

Cafeteria sense llicència a la Llotja

A la plaça de la Llotja, la representant municipal ha destacat un "problema molt seriós" amb una cafeteria que "no tenia llicència, estava oberta i no complia, ni amb els horaris, ni amb l'espai assignat", per la qual cosa ha aclarit que aquesta terrassa està tancada i eliminada del pla zonal. Celeste ha assenyalat que amb la resta d'establiments que sí que tenien permisos s'ha arribat a un acord per ampliar les terrasses, dins de l'ordenança. Pel que fa a la plaça de les Drassanes, Celeste ha admès que s'ha fet una modificació perquè s'ha comprovat que "històricament" hi havia una cafeteria que disposava d'un espai per a una terrassa. Després, aquest establiment es va convertir en una sucursal i ara ha tornat a ser una cafeteria, que ha demanat l'ocupació de la via pública.

Pel que fa a la Rambla, ha manifestat que també hi havia una cafeteria que no tenia terrassa i s'ha "reorganitzat". En el Born ha defensat que "no hi ha cap ampliació", sinó que s'ha "dibuixat el pla zonal de la realitat" del passeig; també ha citat el cas del Casal Solleric, que "tenia terrassa però no es posava i ara sí". Igualment, la regidora ha dit que tampoc hi ha hagut ampliació de les terrasses a la plaça de Cort, on ha aclarit que s'han "adaptat" perquè "compleixin amb l'ordenança de 2018; o a l'avinguda de Bartomeu Riutort de l'Arenal, on hi ha hagut una "nova redistribució".

La major modificació d'aquests espais s'ha produït al carrer de Nuredduna. La regidora ha al·legat que en aquest punt l'Ajuntament ha "organitzat les terrasses existents", però sense crear-ne de noves. A més, ha puntualitzat que una altra de les actuacions en aquest carrer ha tingut per objectiu "adaptar-les" a la Llei d'accessibilitat perquè "no es poden posar terrasses en les façanes", ja que serveixen perquè els vianants que no hi veuen s'orientin.

Trànsit de persones amb discapacitat visual

La portaveu municipal ha manifestat que s'han mantingut converses amb els responsables de l'ONCE a les Balears en relació amb les zones de trànsit de persones amb discapacitat visual, per la qual cosa ha incidit en el fet que el compliment d'aquesta llei és un dret i no un "capritx del PP". També ha aprofitat per carregar contra les jardineres de Nuredduna en qualificar-les de mesura "antipersones amb deficiència visual". En aquest sentit, ha puntualitzat que a les avingudes s'ha suprimit un permís que tenia una botiga per col·locar plantes fora de l'establiment per aquests mateixos motius. Sobre si el Consistori té previstes més ampliacions de terrasses en un futur, ha indicat que si sorgeixen "nous problemes" com aquests, se'n "parlarà", ja que és un debat del qual el govern municipal "no se n'amaga".

stats