Societat 03/11/2014

10 Consells per evitar riscos en una tempesta amb llamps

Allunyar-se de reixes, arbres i vies de tren, buscar refugi, tancar portes i finestres o evitar fer servir el telèfon fix, són algunes de les recomanacions de Protecció Civil

Ara
2 min
Llamp capturat aquesta nit a Barcelona // Cristian Gaspar

BarcelonaUn seguit de ruixats i tempestes ha començat a afectar des d'aquesta matinada diversos punts de la costa i del prelitoral central, i en menor mesura també alguns sector del Pirineu. Les tempestes més fortes han descarregat en dues etapes al Baix Llobregat i al Barcelonès, on en alguns moments la pluja fins i tot ha anat acompanyada de calamarsa i pedra petita, i també de llamps. Protecció Civil de la Generalitat ha informat d'una sèrie de consells pràctics a seguir per evitar, precisament, riscos en una tempesta amb llamps. En repassem 10.

En una casa:

1) Tancar portes i finestres per evitar corrents d'aire que puguin atreure llamps.

2) Apagar la llar de foc perquè genera corrents d'aire. Allunyar-se també de la xemeneia perquè pot ser un punt d'entrada de llamps.

3) Desconnectar els aparells elèctrics -televisors, ordinadors, etc.- per evitar que siguin danyats per pujades de tensió.

4) Allunyar-se de les instal·lacions elèctriques i no fer servir el telèfon fix.

5) Si s'està a la banyera o la dutxa és millor sortir-ne.

A l'exterior:

6) Allunyar-se de filats, reixats, pals de la llum, vies de tren i altres objectes metàl·lics.

7) Evitar romandre a zones elevades, on es pot fer efecte punta, per evitar atreure els llamps. Allunyar-se també dels fons de vall, per evitar possibles avingudes sobtades d'aigua associades a la tempesta.

8) No refugiar-se sota els arbres, especialment si estan sols. El bosc no és del tot segur però, si no hi ha cap altre refugi, és millor que quedar-se a camp obert.

9) Si no es troba refugi, ajupir-se, tocar a terra només amb la punta dels peus, creuar els braços sobre els genolls i posar el cap entre els braços. És important ajuntar els peus i tapar-se les orelles per protegir-se del tro.

10) En el cas d'estar a l'interior d'un vehicle, tancar bé portes i finestres i no tocar la part metàl·lica del vehicle.

stats