Societat 09/09/2020

PP, Ciutadans i El Pi exigiran al Consell de Mallorca "més control" als centres d'Infantil

També consideren que fer tests PCR massius a les residències és una mesura que "ha arribat tard"

Catalina Riera
2 min
Aquest dijous els alumnes podran tornar a l'escola

PalmaPartits de l'oposició del Consell de Mallorca, en concret el Partit Popular (PP), El Pi, i Ciutadans, demanaran en el ple del Consell d'aquest dijous més control als centres d'Infantil. Així ho han dit durant la roda de premsa d'aquest dimarts, on també han criticat que l'anunci de la Conselleria de Salut de fer tests PCR massius a les residències és una mesura que "ha arribat tard".

Per una part, la portaveu d'El Pi, Xisca Mora, ha explicat que la seva formació no entén que "un consell d'un govern d'esquerres no aposti per un sistema educatiu fort i segur". Per això, en el ple d'aquest dijous defensarà una iniciativa dirigida que tots els espais tinguin l'autorització educativa corresponent i demanarà al Departament de Drets Socials que faci una llista completa dels centres que no tenen autorització per tal d'avaluar quina és la protecció dels nins. Considera que en un termini màxim de sis mesos "s'ha de dur al ple l'aprovació inicial del reglament" i que s'ha de destinar una part dels pressupostos a "donar ajudes econòmiques a les famílies que no puguin assumir-ne el cost".

En aquest sentit, el portaveu del Partit Popular, Llorenç Galmés, ha insistit que el Consell de Mallorca ha d'ajudar els centres educatius privats i les guarderies, ja que "si no ho fa aquesta institució, ningú no ho farà". A més, ha apuntat que s'hauria de donar "ajudes als ajuntaments", ja que tenen escoletes municipals dirigides a nins d'entre zero i tres anys i amb el covid-19 s'han vist obligades "a comprar equips de protecció o augmentar la neteja, un fet que ha suposat un cost afegit". Per part seva, la portaveu de Ciutadans Balears, Beatriz Carmiña, considera que el conseller d'Educació, Martí March, "ha improvisat en la tornada a les aules" i que no s'han tingut en compte les guarderies.

Altres propostes

Els partits de l'oposició han presentat també altres propostes que traslladaran al ple del Consell de Mallorca. El PP ha qualificat de "problemàtica" la situació que es viu a l'illa a l'hora de passar la revisió de la ITV als vehicles. "Hi ha una llista d'espera de quatre mesos", ha especificat Galmés. De fet, "hi ha un retard de més d'un any", ha afegit Mora. Per altra banda, Ciutadans ha anunciat que també presentarà una moció perquè "es congeli la taxa de fems i no s'incrementi".

Així mateix, el portaveu de Vox, Pedro Bestard, ha explicat que el seu partit demanarà que no augmenti la tarifa d'incineració el 2021, ja que "no és el moment d'incrementar taxes". També considera que s'ha d'instaurar una Unitat Militar d'Emergència (UME) permanent a Mallorca, ja que "ajudaria a donar resposta immediata a qualsevol problema". La discriminació laboral cap als treballadors de més de 45 anys és un altre dels temes que tractarà. En aquest sentit, la portaveu d'Unides Podem, Magdalena Gelabert, ha destacat que en l'àmbit laboral s'ha de tenir en compte que "les dones immigrants són les que tenen més dificultats" i que la precarietat també "està entre els joves".

stats