Societat 02/06/2022

El Consell de Mallorca elabora la primera guia per prevenir el malbaratament alimentari

La finalitat d'aquest document és proporcionar les bases per crear i adoptar estratègies de bones pràctiques

ARA Balears
1 min
La consellera insular de Sostenibilitat i Medi Ambient, Aurora Ribot, i el director insular de Residus, Juan Carrasco.

PalmaEl Consell de Mallorca ha elaborat la Guia de bones pràctiques per a la prevenció del malbaratament alimentari a Mallorca, un document que proposa accions de prevenció per afrontar els reptes del malbaratament, segons ha informat aquest dijous en una roda de premsa la consellera insular de Sostenibilitat i Medi Ambient, Aurora Ribot.

La finalitat d'aquesta guia és proporcionar les bases per crear i adoptar estratègies de bones pràctiques necessàries per reduir el malbaratament alimentari en qualsevol moment o fase de la cadena agroalimentària. La mateixa guia disposa d'altres documents "més curts i específics" adreçats als diferents públics objectius.

Destinataris
  • Responsables de la producció primària: sector agrícola i ramader, transportistes...
  • Empreses de comerç i petit comerç: magatzems, centres comercials, empreses dedicades al comerç d'alimentació.
  • Empreses i sectors col·lectius: comerços dedicats al sector serveis, cafeteries i restauració; serveis de càtering, menjadors escolars o altres establiments que serveixen aliments a un gran nombre de persones.
  • Nuclis familiars o unitats de consum domèstic.

La guia comença amb una informació general sobre el punt de partida, que és el malbaratament alimentari, i després explica la normativa relacionada amb aquest fet. També enumera les causes del malbaratament alimentari, el contextualitza i detalla per què i on es produeix.

També recull informació sobre els objectius de desenvolupament sostenible, l'Agenda 2030 i la seguretat alimentària; descriu l'economia circular i el malbaratament alimentari, el sobreenvasament en el sector de l'alimentació i els beneficis de la compra a granel, i diferencia entre la data de caducitat i la data de consum preferent, entre altres informacions.

"Cal lluitar cada dia contra el malbaratament alimentari i sobretot recordar que el millor residu és sempre aquell que no es genera", ha reivindicat Ribot. "Evitar aquestes pèrdues és necessari i beneficiós en molt de sentits, ja que s'optimitzarien els recursos naturals associats i es reduirien els gasos d'efecte hivernacle", ha manifestat, per la seva part, el director insular de Residus, Juan Carrasco.

stats