Societat 23/06/2021

El Consell de Mallorca dobla la inversió en atenció a les víctimes de violència masclista

La direcció insular d'Igualtat reforça amb un servei específic el seguiment del col·lectiu d'adolescents i joves, que representen un 13% de dones ateses

2 min
Una víctima de violència masclista fotografiada en el marc d'un reportatge de l'ARA, fa dos anys.

PalmaLa consellera insular de Presidència del Consell de Mallorca, Teresa Suárez, ha informat aquest dimecres que la Direcció Insular d'Igualtat doblarà la inversió en el Servei d'Atenció a les Violències Masclistes de Mallorca (Savimm), que arribarà a 1.200.000 euros en els pròxims tres anys. En aquest sentit, Suárez ha destacat que reforçaran "el servei adreçat a les nines i joves d'entre 13 i 23 anys", que el 2020 van representar "un 13% del total de dons ateses", ha detallat la directora insular d'Igualtat, Rosa Cursach. Per a elles han creat el servei específic d'atenció a adolescents i dones joves, al qual es pot accedir directament sense necessitar una derivació de cap servei.

"Hi poden accedir de manera lliure i oberta. Amb una telefonada d'un amic o familiar també", ha puntualitzat Suárez. Les dones podran demanar atenció a través del telèfon 971 22 74 08, del WhatsApp 639 62 00 00 o del correu atenciopsicologica@conselldemallorca.net. El Consell de Mallorca ha presentat també un vídeo que difondran entre el col·lectiu de joves i distribuiran 90.000 fulletons informatius entre els centres educatius, centres sanitaris i centres d'informació per a dones.

A banda d'això, hi ha un servei "especialitzat en la recuperació d'agressions sexuals", ha afegit la directora insular d'Igualtat, Rosa Cursach. Aquest servei no ofereix "una intervenció d'urgència", sinó un seguiment de "15 sessions individuals i 10 grupals, de dilluns a divendres", tot i que és adaptable a cada cas, ha indicat Cursach. El temps de resposta a aquests casos es calcula que serà entre 24 i 72 hores.

Rosa Cursach també ha explicat que el Consell de Mallorca ha intensificat la presència a la Part Forana i que, a conseqüència, a Inca i Mancor ja s'ofereix una atenció de matí i horabaixa de dilluns a divendres. Una altra de les novetats és que la Part Forana també té grups d'adolescents i joves d'atenció psicològica. A més, a hores d'ara hi ha sis pobles, a més de Palma, que tenen serveis d'assessoria jurídica: Inca, Mancor, Pollença, Felanitx, Sóller i Campos.

Augment de violència en menors de 25

La franja d'edat d'entre 13 i 23 anys va representar un 13% de les dones ateses el 2020, ha indicat la directora insular d'Igualtat. Ara bé "el fet de crear un servei aquests recursos segurament augmentaran, sobretot pel vessant socioeducatiu", segons Cursach. Fins ara, aquest 13% "s'atenia dins el programa de violència de gènere de parella i exparella i hi havia algunes dones que abandonaven abans el procés perquè no tenien uns recursos adequats".

Quant a això, Teresa Suárez ha dit que "els delictes relacionats amb violència masclista cap a menors de 25 anys han anat augmentant exponencialment en els darrers anys". "Tot i que estam avançant en molts serveis, pensam que és molt necessari reforçar aquesta franja d'edat", ha manifestat.

stats