Mobilitat
Societat 07/03/2023

El Consell de Mallorca crea una xarxa amb 38 aparcaments per fomentar el transport públic als pobles

La institució insular assenyala que l'objectiu és "millorar la fluïdesa de les carreteres i reduir el nombre de vehicles"

ARA Balears
2 min
Aparcament de l’estació del tren de Sóller a Son Sardina.

PalmaEl Consell de Mallorca ha presentat aquest dimarts el Pla de millora de la mobilitat viària i foment del transport públic. La institució insular proposa crear una xarxa amb 38 aparcaments –22 de nova creació i la incorporació de 16 ja existents– per poder deixar el cotxe privat i fomentar el transport públic als pobles. El conseller insular de Mobilitat i Infraestructures, Iván Sevillano, ha detallat que la iniciativa té l'objectiu de "millorar la fluïdesa de les carreteres, reduir el nombre de vehicles i traslladar aquests cotxes cap al transport públic".

"Són llocs on la gent pot, de manera àgil i còmoda, deixar el seu cotxe privat i pujar immediatament a un transport públic". En concret, el Pla se centra en un total de 21 municipis de l'illa (Artà, Andratx, Bunyola, Calvià, Campos, Capdepera, Consell, Felanitx, Inca, Llucmajor, Manacor, Muro, Petra, Pollença, sa Pobla, Santanyí, Santa Maria del Camí, Sineu, Sóller, Son Servera i Marratxí).

La iniciativa suposarà la creació d'una nova figura d'ordenació territorial, i tindrà el nom de Sistema d'Equipaments per a Intercanvi Modal Insular Supramunicipal (Seimis). El Pla, dividit en fases, suposarà una inversió total de 25.344.000 euros, dels quals 3,67 milions pertanyen a l'adequació dels aparcaments ja existents i 21,67 milions, a nous. Per a la primera fase s'invertiran 13.202.200 euros i en la segona, 12.141.800.

En total, el Pla preveu la creació de 6.961 places d'intercanvi modal, 2.295 de les quals són places ja existents reconvertides i 4.666, de nova creació. En la fase I, es construiran o adequaran un total de 4.383 places, 3.512 de les quals són per a cotxes, 183 són punts de recàrrega i 688 seran per a motos. Per altra banda, en la fase II es crearan 2.151 places, 106 punts de recàrrega i 321 places per a motos. Per tant, en total hi haurà 5.663 places per a vehicles, 289 punts de recàrrega i 1.009 zones per a motos.

Els aparcaments es podran utilitzar per a serveis a la mobilitat, com plataformes per llogar bicicletes; serveis a les persones, com a recepció de paqueteria; o serveis energètics, com a punts de recàrrega de cotxes i plaques fotovoltaiques. En canvi, no es permetran cafeteries, restaurants, tallers mecànics o zones de lloguer de cotxes.

Sevillano ha previst que aquest servei sigui gratuït, al qual es podria accedir, per exemple, amb la targeta Intermodal, de manera que s'assegura l'ús del transport públic i indirectament s'afavoreix d'alguna manera les persones residents, "que tenen més probabilitat de tenir la targeta".

stats