Societat 16/10/2022

El Consell d'Estat exigeix a la Guàrdia Civil que "extremi el rigor" arran del cas de Lucía Patrascu

Interior indemnitzarà els fills de la víctima perquè els agents no la van atendre "com calia"

ARA Balears
1 min
Seu del Consell d'Estat al carrer Mayor de Madrid / ACN

PalmaEl Consell d'Estat ha reclamat a la Guàrdia Civil que "extremi el rigor" davant denúncies de víctimes de violència de gènere després d'avalar que s'indemnitzin els dos fills de Lucía Patrascu, la dona assassinada per la seva parella a Pollença el 2016. La víctima va acudir al quarter per denunciar-ho abans dels fets, però ara determinen que no va ser atesa "de la manera oportuna" pels agents.

Així consta en el dictamen, segons ha informat Europa Press, en el qual la Comissió Permanent del Consell d'Estat estima parcialment la reclamació dels dos fills de la víctima de violència de gènere i rebutja la tesi de la Guàrdia Civil que no hi havia opció a indemnitzar-los perquè el cas havia quedat sobresegut en la via penal. D'aquesta manera, davant la reclamació de 120.000 euros per fill en concepte de responsabilitat patrimonial de l'Administració, el Consell d'Estat proposa una indemnització de 400.000 euros per a cada un, la mateixa quantitat avalada en una resolució de la Secretaria General Tècnica del Ministeri de l'Interior.

"El Consell d'Estat no pot deixar de recordar a l'Administració consultant la importància d'extremar el rigor i la diligència davant circumstàncies com les ocorregudes", assenyala, i demana a continuació que es "valorin adequadament les situacions de risc" i s'"adoptin sense dilació les mesures adequades per reduir el risc". El dictamen –que té un vot particular que qüestiona que la responsabilitat civil "se sumi" a la patrimonial– també crida l'atenció sobre la "necessitat de reforçar els mitjans de formació dels professionals encarregats d'assistència a les víctimes relacionades amb la violència de gènere".

stats