Societat 03/08/2018

El Consell no protegirà la Casa van der Driesche d'Elías Torres

Patrimoni no considera d'interès "històric i cultural" aquesta construcció de l'arquitecte eivissenc, Medalla d'Or del Consell d'Eivissa i Premi Nacional d'Arquitectura

Blanca Garau
2 min
Els pins protegeixen la intimitat de la casa Van der Driesche

EivissaLa Comissió Insular d'Ordenació del Territori, Urbanisme i Patrimoni Historicoartístic (Ciotupha) del Consell d'Eivissa, ha rebutjat la figura de protecció històrica patrimonial de la Casa van der Driesche d'Elías Torres, com havia reclamat la Demarcació d'Eivissa del Col·legi d'arquitectes de Balears.

Els arquitectes sol·licitaren el desembre passat, tant al Consell com l'Ajuntament de Sant Josep, que l'obra fos declarada Bé Catalogat "per les seves característiques de concepte i ideació arquitectònica, que valen la pena ser conservats i inclosos en el catàleg corresponent", segons un comunicat.

Tot i això, la Ciotupha del Consell sembla que denega aquesta sol·licitud per manca d'acreditació del seu "interès històric i cultural", el que deixa l'immoble fora de la protecció de la Llei 12/98 de patrimoni històric de les Balears, encara que això "no significa la inexistència d'un valor arquitectònic, que haurà de ser valorat per l'Ajuntament de Sant Josep", entitat que sí vol la protecció total d'aquest i d'altres immobles.

Consultat per l'Ara Balears, l'arquitecte eivissenc Salvador Roig, a qui els tribunals ja han donat diverses vegades la raó per la conservació de diferents conjunts històrics, considera que "si efectivament el Consell ha pres aquesta decisió, no ho puc entendre. Per coherència, aquesta entitat ha de redactar Plans Especials pels conjunts històrics i també els contemporanis i els culturals, ha de promoure la protecció d'aquestes cases, com la casa Gili de Martínez Lapeña i Torres que també va ser objecte d'obres il·legals", explica.

"Tant la Demarcació com el Col·legi d'Arquitectes i també els particulars, volem protecció per evitar el constant degoteig de desaparicions d'arquitectura contemporània, sobretot a Eivissa. Demanem una sensibilització necessària, els ajuntaments haurien de tenir un catàleg de patrimoni adequadament fet, i fan cas omís. Hi ha una via municipal, via els catàlegs, però per delegació de competències, Patrimoni és el Consell. Si això és així, és una irresponsabilitat deixar que es perdin els pocs exemples autèntics que queden del patrimoni arquitectònic contemporani, ¿quan comencen a ser històriques la cultura o l'arquitectura? El present forma part de la història, no ho entenc si és que les coses han estat així, envien el missatge que no cal protegir l'arquitectura contemporània. No entenc que es permeti això, més quan el mateix Consell Insular d'Eivissa va entregar Elías Torres la Medalla d'Or 2011 i ja era Premi Ramon Llull el 2008", explica Roig.

stats