Societat 05/03/2020

Primer cas de coronavirus generat a Mallorca

La Conselleria té sota vigilància activa unes 30 persones per contactes estrets, cinc de les quals per possibles contagis a altres comunitats

Maria Fuster / Ara Balears
3 min
L'hospital Son Llàtzer.

PalmaLes anàlisis han confirmat un nou cas positiu de coronavirus a Mallorca, el primer generat a l'illa. Segons ha explicat el responsable del comitè d'alerta per coronavirus, Javier Arranz, es tracta "d'un primer cas local però absolutament relacionat amb un cas importat", ja que forma part dels contactes estrets de la pacient ingressada anteriorment a Son Llàtzer (tercer cas detectat), que havia passat una setmana a Torí, Itàlia. L'home es trobava en situació de vigilància activa, ja que forma part del nucli familiar del tercer cas i, en presentar símptomes, se li va fer la prova ràpida, que va donar positiu. Com que es tracta d'una persona gran s'ha optat per ingressar-la, tot i que els símptomes són lleus. Actualment resta aïllat a l'Hospital Universitari Son Llàtzer, on va arribar anit. Amb aquest nou cas, ja són sis els detectats a Mallorca.

Arranz ha assenyalat que la Conselleria de Salut té sota vigilància activa unes 30 persones per contactes estrets, cinc de les quals per possibles contagis a altres comunitats, però que són residents a les Illes Balears, i també se'ls fa un seguiment.

Tractament: antiretrovirals, antiparasitaris i immunoteràpia

El doctor Arranz ha informat que els pacients ingressats reben un tractament simptomàtic perquè en cap cas s'ha detectat una pneumònia. Si es detectàs es faria un tractament, "malgrat que no n'hi ha cap que sigui específic per a aquesta infecció". El responsable del comitè d'alerta del coronavirus ha comentat que, de moment, hi ha diferents tractaments en forma d'assaig clínic, com ara retrovirals "que sembla que estan funcionant bé", altres antivírics i, curiosament, un antiparasitari que s'utilitza per a la malària i també per a tractaments d'immunoteràpia.

Les mostres d'aquest darrer cas s'analitzaran al Centre Nacional de Microbiologia de l'Institut de Salut Carlos III, on confirmaran o descartaran definitivament la infecció. La Direcció General de Salut Pública i Participació farà l'estudi corresponent de casos que hagin pogut tenir contacte amb aquest darrer pacient afectat pel virus. La Conselleria de Salut i Consum demana respecte màxim al dret a la intimitat i a les dades de caràcter personal d'aquests pacients. A més, reitera que, davant qualsevol dubte, la població es pot dirigir al servei d'atenció telefònica 061 Salut Respon.

Així mateix, la Conselleria desitja traslladar un missatge de tranquil·litat i de confiança en la tasca que duen a terme tots els professionals de la salut i en el treball que les Balears estan fent en col·laboració amb el Ministeri de Sanitat. De moment, se n'han registrat sis casos a l'illa, el primer dels quals ja va ser donat d'alta. El segon va ser una dona que va ingressar a Son Espases; el tercer cas, una altra dona, va ingressar a Son Llàtzer, i la quarta i el cinquè (home i dona) ho varen fer a l'Hospital Comarcal d'Inca.

Quatre dels sis pacients que han donat positiu de SARS-CoV-2 a Mallorca provenien d'Itàlia, el focus més gran que hi ha en aquests moments. Precisament, el país va decidir aquest dimecres tancar totes les escoles, instituts i universitats del país fins al 15 de març per intentar contenir el virus. En aquests moments a Itàlia hi ha hagut més de 100 morts i més de 3.000 persones contagiades.

stats