Societat 22/01/2020

La Comissió Insular d'Explotació Sexual Infantil valora obrir un centre per als menors víctimes de prostitució

L'IMAS s'ha reunit aquest dimecres amb una trentena de centres de menors per analitzar la situació en què es troben

A. T.
2 min
Imatge de la reunió de la Comissió d'Explotació Sexual Infantil

PalmaLa Comissió Insular d'Exploració Sexual Infantil s'ha reunit aquest dimecres, una setmana després que se n'anunciàs la creació. En aquesta primera trobada, el grup de treball ha valorat la posada en marxa d'un centre d'acolliment residencial especialitzat per als casos de menors víctimes d'explotació sexual. Representants de l'IMAS també s'han reunit aquest dimecres amb una trentena de centres de menors concertats i propis del Consell per analitzar la situació actual en què es troben.

En la trobada, que ha estat presidida pel conseller de Drets Socials i president de l'IMAS, Javier de Juan, i la directora insular d'Infància i Família, Mari Ángeles Fernández, hi han participat representants de la Policia Nacional, la Guàrdia Civil, l'Oficina Balear d'Infància i Adolescència (OBIA), l'Ajuntament de Palma, la Direcció Insular d'Igualtat, la Federació d'Entitats d'Infància i Adolescència de les Balears (FEIAB), la Fundació Amaranta, la Fundació Rana i professionals de l'IMAS i dels diferents centres de menors concertats amb el Consell de Mallorca.

Una de les primeres decisions ha estat "sol·licitar la modificació de la instrucció d'Interior de l'1/2017 perquè els no-retornaments dels infants i adolescents dels centres d'acolliment residencials es considerin d'alt risc". Amb aquesta mesura, es pretén "agilitar la presa de decisions operatives en aquests casos". En aquest sentit, la institució insular ha reafirmat el paper "clau" que té "la coordinació amb les forces i cossos de seguretat de l'Estat per a la defensa de la integritat dels menors".

Entre la bateria de mesures proposades per a la detecció i atenció a les víctimes d'explotació infantil, l'IMAS destaca "la sensibilització social sobre aquest tipus de casos mitjançant una campanya destinada a conscienciar de l'existència d'aquesta xacra". A més, ha destacat la necessitat d'incrementar "el servei i l'atenció especialitzada que reben els menors víctimes d'explotació sexual".

Segons l'IMAS, la comissió mantindrà un calendari periòdic de reunions per tractar diferents temes, entre els quals es troben "millorar els mecanismes de coordinació en totes aquestes situacions que afectin els menors", "conscienciar i sensibilitzar la població en general de l'existència real d'una situació d'explotació i/o abús infantil", "fixar un calendari de formació dels professionals que treballen en l'àmbit de menors", "revisar els casos en què es treballa de manera conjunta i actualitzar les dades dels casos d'explotació sexual infantil" i "establir noves actuacions per aquesta legislatura 2020-2023".

stats