Càrregues 1-O
Societat 23/11/2022

Envien a judici quatre policies nacionals per buidar-li l'ull a Roger Español

El jutge processa dos nous comandaments, que se sumen a l'escopeter que va disparar la pilota de goma i al màxim responsable de l'operatiu a peu de carrer

2 min
Roger Español: “Si l’Estat em demanés disculpes, no les acceptaria”

BarcelonaMés de cinc anys després que Roger Español perdés un ull per l'impacte d'una pilota de goma que li va disparar un policia nacional durant les càrregues de l'1-O a l'escola Ramon Llull de Barcelona, el jutge que porta el cas ha decidit enviar a judici dos policies més pels fets. Són dos comandaments intermedis, que se sumen a l'escopeter autor del tret i al màxim responsable de l'operatiu a peu de carrer, que ja havien estat processats. El magistrat ha acceptat la petició de l'associació de drets humans Irídia, que porta la representació d'Español, i de l'Assamblea Nacional Catalana (ANC), que forma part del cas com a acusació popular.

El cas Roger Español és una de les investigacions per les càrregues de l'1-O a Barcelona que podria arribar abans a judici. El titular del jutjat d'instrucció 7, que porta el cas, encara manté obertes i pendents de recurs la resta de causes per les lesions patides per votants en altres escoles i instituts de la capital catalana. En total hi ha 63 agents més investigats. L'advocada d'Español, Anaïs Franquesa, ha recordat que des del primer moment van tenir clar que els dos nous comandaments processats "estaven al lloc dels fets i estaven ordenant i supervisant" el que succeïa. "És un pas més contra la impunitat", ha assegurat la penalista.

Ordre de disparar

El jutge ha decidit processar els dos nous comandaments després d'escoltar de nou l'escopeter que va disparar contra Español. Aquest agent va admetre que havia disparat el tret que va acabar lesionant el votant per ordre dels seus dos superiors directes, que al seu torn havien rebut la instrucció del màxim comandament de l'operatiu a peu de carrer aquell dia. D'aquesta manera, el jutge considera que els dos nous processats formaven part de la "cadena d'ordres" que va acabar desembocant en el llançament que va causar "greus lesions" a Español.

Segons la resolució, els dos comandaments intermedis van "transmetre" l'ordre de disparar pilotes de goma que havia donat el seu superior a l'escopeter, tot i que "no es donaven les circumstàncies de seguretat necessàries" per fer el llançament, perquè no existia "la distància mínima" que marquen els protocols policials. Un dels dos nous processats ja tenia també la condició d'investigat per haver colpejat un altre votant de manera desproporcionada a l'Escola Ramon Llull, la mateixa zona on Español va quedar ferit.

De fet, Español també té la condició de processat i tot apunta que acabarà assegut al banc dels acusats al costat dels policies que el van lesionar. Malgrat que la seva defensa va recórrer la decisió del jutge de deixar-lo a les portes del judici, el magistrat insisteix que l'home apareix en alguns dels vídeos aportats a la causa "tirant una tanca" contra els efectius antidisturbis de la Policia Nacional i donant una puntada de peu a una altra tanca, que va acabar colpejant un agent.

Cinc anys després de les càrregues de l'1-O encara no s'ha registrat ni una sola condemna a cap agent de la Policia Nacional ni de la Guàrdia Civil per les lesions a més de 900 votants. Tot i això, més de 160 agents antidisturbis continuen sota lupa de la justícia per la seva actuació durant la jornada del referèndum.

stats