Fauna
Societat 08/04/2023

Els animals també es droguen: "Ós cocaïnòman, et presento l'ós rentador cannàbic"

Els animals salvatges mengen les coses més impensables i això pot resultar perillós per a ells i els humans

Emily Anthes /'The New York Times'
5 min
Un ós bru, al costat d'uns habitatges.

Nova YorkEl setembre del 1985 les autoritats van descobrir el cadàver d'Andrew Thornton, un traficant de drogues, en el pati posterior d'una casa de Tennessee. Tenia una bossa plena de cocaïna, un paracaigudes defectuós i la clau d'una avioneta que va aparèixer a gairebé 97 quilòmetres de distància, al lloc on s'havia estavellat. Els investigadors van passar mesos buscant la resta del botí de Thornton, perquè sospitaven que l'havia anat perdent al llarg de la seva ruta aèria. Però a les muntanyes del nord de Geòrgia un ós negre el va trobar abans. “L'ós va arribar abans que nosaltres, va obrir la bossa, va consumir una mica de cocaïna i va patir una sobredosi”, va declarar un funcionari a l'agència Associated Press el desembre del 1985.

La història, estranya però real, que va inspirar la pel·lícula Cocaine bear, és el resultat d'una inusual confluència d'esdeveniments, i els professionals de la fauna salvatge de tot el país van dir que mai no havien vist cap altre cas igual. Però els experts afirmen que els animals salvatges consumeixen gairebé de tot: han robat exquisits pastissos de xocolata de les cases, xuclen el xarop de les menjadores de colibrís i fins i tot han robat altres substàncies tòxiques, com ara marihuana i cervesa.

Algunes de les històries són divertides i properes. “Un dia vaig rebre una trucada que hi havia una guineu darrere d'un hotel, corrent per l'estacionament amb un got de gelat McFlurry al cap”, explica Jeff Hull, funcionari del departament de Conservació Mediambiental de Nova York. Però el gust dels animals pels béns humans —lícits i il·lícits— també els pot ocasionar problemes tant a ells com a nosaltres.

Una màquina de menjar

Els óssos tenen fama de consumir les provisions dels humans, sobretot quan s'acosta l'hivern i necessiten engreixar-se. “Bàsicament, són una màquina de menjar”, afirma Dave Wattles, biòleg especialitzat en óssos negres i bruns de la Divisió de Pesca i Vida Silvestre de Massachusetts. “Busquen constantment aliments fàcils i rics en calories”. Són animals que tenen un sentit agut de l'olfacte i han après que els humans són una font fiable per aconseguir menjar i, per això, bolquen i es capbussen als contenidors d'escombraries. Assalten menjadores d'ocells i ruscs, roben pinso i menjar per a mascotes i saquegen els galliners i els col·lectors de greix de les graelles.

Un cadell d'ós intenta endur-se una bossa d'escombraries.

De vegades, fins i tot entren a les cases. A les muntanyes de Berkshire (a Massachusetts) un ós lladre solia buscar llaminadures congelades entrant a diverses cases, anant directament al congelador per agafar el gelat. En la cerca d'aliments rics en calories, els óssos de vegades aconsegueixen altres substàncies. L'octubre del 2020, un home de Colorado va denunciar que un exemplar va assaltar un congelador que era a l'exterior i es va emportar comestibles de marihuana i un altre va fugir amb una nevera plena de cervesa. També s'han trobat óssos mossegant llaunes de cervesa. “Un cop s'adonen que les coses que envolten els humans poden ser menjar, són molt curiosos i tasten moltes coses”, assegura Joseph Livingston, de la divisió estatal de Vida Silvestre.

Sigui quin sigui el seu efecte, les drogues recreatives poden fer emmalaltir els animals salvatges. El gener del 2018 el Gibsons Wildlife Rehabilitation Center, a la canadenca província de la Columbia Britànica, va acollir un ós rentador atordit que havien localitzat al pati d'una casa. Les proves de laboratori van suggerir que l'animal havia ingerit marihuana i benzodiazepines, depressors que se solen receptar per a l'ansietat. El centre va mantenir l'animal calent i tranquil i, hores després, va tornar en si. “De sobte era viu” i volia anar-se'n a casa, explica Irene Davy, cofundadora del centre. Davy no està segura de com va ser que l'ós rentador va tenir accés a aquestes substàncies, però suposa que podria haver ingerit comestibles o la burilla d'un porro, buscant menjar a les escombraries.

Els veterinaris també han advertit que, als llocs on s'ha legalitzat la droga, s'estan veient més casos de gossos que han ingerit comestibles i marihuana. A més, les drogues també poden arribar al subministrament d'aigua, com van informar el 2021 alguns investigadors en un article en què van detallar que havien trobat nombroses drogues il·lícites, com cocaïna, MDMA i ketamina, en un llac hongarès després d'un festival de música. El 2019 els científics van trobar restes de cocaïna en gambetes d'aigua dolça que van ser recol·lectades en rius del Regne Unit. Se'n desconeixen les conseqüències per a la vida silvestre, però les investigacions suggereixen que l'aigua contaminada amb drogues il·legals o medicaments pot afectar la salut i el comportament de peixos i crustacis. Segons un estudi, les anguiles exposades a aigua amb nivells baixos de cocaïna es van tornar hiperactives i van mostrar símptomes de dany muscular.

Un ós rentador esperant davant la reixa d'un edifici.

Ara bé, els humans no sempre són la font de les intoxicacions, i els ocells, per exemple, poden emborratxar-se després de menjar baies fermentades. Fins i tot el menjar habitual dels humans pot ser un perill per als animals salvatges, sobretot si l'ingereixen en grans quantitats. Les autoritats van trobar dos voltors negres morts al comtat novaiorquès de Dutchess. “La causa de mort va ser una intoxicació per teobromina/cafeïna provocada per un material que semblava i feia olor de xocolata”, explica Kevin Hynes, cap del programa de salut de la fauna salvatge de la Divisió de Pesca i Fauna Salvatge de l'estat. "En general, com a espècie, nosaltres metabolitzem molt bé", diu Amanda Melin, antropòloga biològica i ecòloga de la Universitat de Calgary, que adverteix "que alguna cosa que nosaltres tolerem molt bé podria ser suficient per embriagar seriosament una altra espècie”.

De vegades, els animals salvatges que intenten consumir una mica d'aliments humans acaben atrapats a les escombraries, indica Beth Axelrod, presidenta de Wildlife Rescue League, un grup sense ànim de lucre i amb seu a Virgínia. En una ocasió van alliberar un ós rentador que tenia atrapat el cap en un pot de mantega de cacauet, i fa poc en va rescatar un altre que va requerir cirurgia després que una de les potes quedés atrapada en una llauna de refresc. De fet, els animals que aprenen que els humans són una font d'aliment van perdent la por i acaben anant més enllà dels patis per entrar a les cases. Aquests comportaments malauradament poden posar l'ós, que en realitat no en té la culpa, en una situació en què es converteix en una amenaça que ha de ser controlada”, afirma Wattles, que afegeix que els animals que es passegen per àrees urbanitzades també corren el risc de ser atropellats.

Intoxicació per cafeïna

Els animals que mengen escombraries solen ingerir altres tipus de deixalles. Les autoritats de Colorado van haver de practicar l'eutanàsia a un ós greument malalt que van trobar en un contenidor d'escombraries; la necròpsia va revelar que el seu estómac estava “ple de plàstic i burilles de cigarrets i coses molt desagradables”, explica Livingston. I els animals que aprenen que els humans són una font d'aliment poden perdre la por i anar més enllà dels patis per entrar a les cases. “Si aquests comportaments van a més, malauradament poden posar l'ós, que en realitat no en té la culpa, en una situació en què es converteix en una amenaça que ha de ser controlada”, diu Wattles. Com que és improbable que la biologia de la fauna canviï, correspon als humans reduir els riscos, i els experts recomanen que la gent es desfaci de les escombraries de manera adequada i guardi el menjar per a mascotes, les escombraries i altres coses que poden atraure animals en espais interiors segurs. La gent també s'hauria d'abstenir d'alimentar deliberadament els animals salvatges i, esclar, no llençar cocaïna des dels avions.

Copyright 'The New York Times'

stats