Societat 09/03/2022

Ciutadella instal·la 18 caixes niu per acollir aus que afavoreixen el medi ambient

El Consistori pretén millorar la biodiversitat urbana afavorint la presència d'aus beneficioses com les ratapinyades

Iván Martín
1 min
Una de les caixes niu instal·lada per l'ajuntament de Ciutadella.

CIUTADELLAL'Ajuntament de Ciutadella ha instal·lat un total de 18 caixes niu amb l'objectiu d'afavorir la presència d'aus beneficioses mediambientalment per a l'entorn urbà. Es tracta d'un projecte anomenat BGreenMenorca finançat (1.400 euros) pel Consell Insular amb fons procedents de l'Impost del Turisme Sostenible (ITS). Mitjançant aquesta iniciativa, el Consistori pretén millorar la biodiversitat urbana de Ciutadella afavorint la presència d'aus beneficioses com les ratapinyades.

Les 18 caixes niu permetran criar diversos tipus d'espècies, com per exemple vuit caixes niu per a aus insectívores petites, tipus pardals, primaveres; quatre caixes niu per a puputs o mussols; tres caixes niu per a xòrics i dues caixes niu per a òlibes. Totes aquestes aus que solen viure entorn dels pobles són beneficioses per a la vida urbana, ja que s'alimenten d'insectes i petits mamífers com ratolins i rates. La ubicació de les caixes niu per a ocells són molt diverses, segons el tipus d'au a què van dirigides, i van des d'arbres ubicats a zones verdes municipals fins a teulades d'edificis municipals del nucli urbà.

La institució ha apuntat que, malgrat que la presència d'ocells a les ciutats pugui comportar algunes molèsties com renous puntuals o excrements, els beneficis que proporcionen vinculats a la qualitat de vida són notoris, a més de combatre les plagues d'insectes. D'altra banda, s'instal·laran quatre refugis per a ratapinyades a la urbanització de Cala en Blanes, ja que aquestes aus són grans depredadores de mosquits, i cada exemplar pot menjar entre 600 i 1.200 mosquits en una hora.

stats