Societat 14/03/2023

Ciutadella avisa de l'augment d'erugues processionàries i demana precaució als ciutadans

Es mantindrà el tractament amb endoteràpia, que té una efectivitat de gairebé el 100%

Iván Martín
2 min
Exemplar d'eruga processionària.

MAÓL'Ajuntament de Ciutadella ha avisat de l'augment d'erugues processionàries i ha advertit a la ciutadania del perill que suposen per la salut. Asseguren que aquestes últimes setmanes s'han vist erugues baixant dels pins a diverses localitzacions de l'illa i, amb l'augment progressiu de les temperatures, serà encara més visible la seva presència, fet pel qual la institució demana als ciutadans precaució a l'hora de passejar per zones boscoses o amb presència de pins.

D'altra banda, el Consistori ha recordat que des de fa anys fa tractaments insecticides amb endoteràpia a un total de 594 pins de diversos espais municipals. Zones properes a escoles i escoletes, parcs infantils, pipicans i altres espais verds són tractats per intentar que aquests pins, ubicats en zones molt utilitzades pels ciutadans, estiguin lliures d'aquesta plaga.

El tractament amb endoteràpia és una tècnica que consisteix a injectar un producte als arbres que afecta les erugues quan devoren les fulles, evita que arribin a l'estadi urticant i té una efectivitat de gairebé el 100%. La processionària és problemàtica perquè quan davalla de l'arbre causa urticària i pot ser molt perillosa, tant per a les persones com per a alguns animals, i per com malmet el mateix arbre. A part dels tractaments amb endoteràpia també es fan revisions periòdiques i s'eliminen i destrueixen algunes bosses manualment quan és possible.

En canvi, a Es Pinaret és l'Ibanat qui fa anualment un tractament preventiu amb Bacillus thuringiensis, un insecticida biològic que es fa servir per controlar plagues forestals i agrícoles, però no és 100% efectiu i, per tant, hi pot haver presència de processionària en aquest espai. Tot i que les zones on es fan tractaments amb endoteràpia estan pràcticament lliures de processionària i com que també hi ha zones privades i públiques amb presència de pins on no es fan tractaments o no són del tot efectius, es demana als ciutadans que evitin tocar les erugues i que duguin les seves mascotes fermades per evitar accidents.

stats