Tribunals
Societat 20/04/2023

Citen a declarar el batle d'Eivissa com a investigat pel cas Ports

La Fiscalia defensa que no existeixen indicis de delicte i va reclamar que només fos testimoni

ARA Balears
2 min
RODA DE PREMSA L’alcalde Rafel Ruiz envoltat dels tinents d’alcalde Joan Ribas i Elena López.

PalmaLa jutgessa que instrueix el cas Ports, Martina Mora, ha citat a declarar el batle d'Eivissa, Rafael Ruiz (PSIB), com a investigat, segons ha informat ell mateix a través del seu compte de Twitter. Ruiz haurà de comparèixer al jutjat número 3 de Palma en la causa el proper 21 de juny, després que les acusacions s'hagin pronunciat sobre si hi hauria d'acudir com a investigat o com a testimoni. 

Així, la magistrada entén que ha de fer-ho com a investigat per "garantir els seus drets constitucionals de defensa". En canvi, la Fiscalia entén que, per ara, no existeixen indicis de delicte i va reclamar que només fos testimoni. Sobre la possible destitució o cessament del batle, el PSIB ha decidit no pronunciar-se.

Segons ha informat Europa Press, Mora considera que es desprenen indicis que la seva actuació pot no haver-se limitat a acompanyament impune a la decisió presumptament prevaricadora i/o fraudulenta que s'investiga. D'aquesta manera, contempla que la seva participació en els fets ha de resoldre's escoltant a l'interessat sobre el particular i que "dins aquesta declaració es representa la probabilitat que s'hi dirigeixin preguntes que difícilment s'expliquen sense càrrega incriminatòria".

"No tenc res a ocultar. En tot moment he defensat l'interès general per a la ciutat d'Eivissa i un model de gestió social i esportiva al seu port d'acord amb criteris tècnics", ha piulat el socialista.

La Federació Socialista d'Eivissa ha expressat el seu suport al batle en una nota de premsa, assegurant que tenen el convenciment "que la Justícia conclourà que l'actuació del batle com a membre del Consell d'Administració de l'APB sempre s'ha fet dins el marc legal".

El PP eivissenc carrega contra el PSOE

Per la seva banda, el PP d'Eivissa ha assenyalat que al PSOE "se li ha acabat la campanya del fang amb la qual tractaven d'ocultar la manca de projectes d'uns candidats obsolets", després de conèixer-se la citació a Ruiz.

Segons ha explicat la portaveu del partit Marilina Ribas, és "urgent" que la presidenta del Govern, Francina Armengol, "i tota la tropa de socialistes eivissencs surtin a demanar disculpes per la seva grandíssima hipocresia i a explicar si varen mantenir els mateixos improperis per Ruiz, com han fet aquests mesos".

El cas Ports

Cal recordar que la investigació se centra en un presumpte cas de corrupció que afecta l'Autoritat Portuària de les Balears (APB) per suposats fraus en l'adjudicació d'alguns negocis nàutics de Menorca i Eivissa.

En aquest sentit, l'expresident de l'APB, Joan Gual de Torrella, ja va declarar fa mesos com a investigat, després de ser detingut el juliol de 2020 juntament amb altres quatre directius de l'entitat en un operatiu Anticorrupció. A més, recentment, el PP balear va demanar a Armengol que expliqués "immediatament" la seva aparició en gravacions de la Guàrdia Civil fetes a investigats en el cas.

Concretament, el portaveu de campanya del PP, Sebastià Sagreras, es va referir a les gravacions en què apareix el nom de la presidenta en frases com "és una putada implicar Armengol, tot i que ella pot estrènyer".

stats