Societat 20/07/2022

Una cinquantena de persones ja formen part del sindicat de treballadores sexuals a les Illes

Els drets laborals, l'habitatge i més sensibilitat policial són alguns dels principals reclams de la delegació d'OTRAS a les Balears

2 min
BARCELONA El 94% de persones que es dediquen  a la prostitució a  la ciutat són dones

PalmaEn prop de dos mesos, el primer sindicat de treballadores sexuals de les Illes ha aplegat una cinquantena de persones afiliades. Es tracta de la delegació a les Balears d'OTRAS, una organització sindical que va legalitzar el Tribunal Suprem ara fa un any i que es va presentar a finals del mes de maig a Palma, tot i que té presència a Mallorca i a Eivissa, segons explicat el seu delegat illenc, Miquel Bibiloni.

Els "drets laborals de les treballadores sexuals", "l'accés a l'habitatge", "tipificar la putofòbia com a delicte d'odi" i més "sensibilitat dels policies" cap a les persones que exerceixen la prostitució són alguns dels principals reclams del sindicat a les Illes, segons Bibiloni. El delegat sindical precisa que a les Balears "hi ha peculiaritats respecte d'altres territoris, com el País Valencià, Madrid o Astúries", entre les quals destaca "la població flotant que és estacional", fet que provoca que "no hi hagi treballadores sexuals estables".

La conseqüència final de tot això, afegeix, és que "hi ha una hegemonia abolicionista" a les Illes, la qual cosa es veu reflectida també en el Govern balear. De fet, la darrera iniciativa del PSIB entorn de la prostitució ha inclòs noves reivindicacions en el full de ruta del sindicat a l'Arxipèlag. Aquesta setmana els socialistes han impulsat una modificació de la Llei d'igualtat balear perquè consideri la prostitució com un tipus de violència masclista, tot i que MÉS per Mallorca ja s'hi ha manifestat en contra.

Sobre això, Bibiloni defensa –en nom del sindicat– que "la prostitució no és intrínsecament violenta, sinó que és un intercanvi sexual a canvi de doblers". En aquest sentit, argumenta que, "per altres temes, hi ha empresaris que se n'aprofiten" i que això és el que genera violència, igual que el fet de "criminalitzar" els clients o les treballadores sexuals, o ambdós.

"Feina al voltant del PSIB"

Si bé un dels objectius ara és que "l'Institut Balear de la Dona i el PSIB coneguin les reivindicacions del sindicat", el delegat afirma que no han fet cap acostament cap a un o l'altre perquè no són "un espai segur". Per altra banda, manté que fan "feina al voltant del PSIB" perquè "hi ha molt d'interès en els altres partits, que es mostren oberts" a la seva proposta, que es basa en un model pro drets cap a les treballadores sexuals. Això no vol dir legalitzar la prostitució, sinó despenalitzar-la.

Així, ja s'han trobat amb MÉS, que és "el partit més pro drets, perquè n'entén la complexitat", diu el delegat. També s'han reunit amb Lina Pons (El Pi), amb Laura Camargo i Maria Gómez (Anticapitalistes) i amb Sandra Fernández (Partit Popular). D'aquests darrers, Bibiloni destaca que tenen "una posició bastant moderada, en el sentit que reconeixen que abolir la prostitució és una utopia, però que fa falta garantir els drets". Finalment, Ciutadans els va enviar un correu, però no tenen clara encara quina serà el seu posicionament, atès que "a Catalunya l'han canviat", argumenta el sindicalista.

stats