Societat 02/02/2023

Un de cada cinc naixements als hospitals públics illencs són per cesària

Els centres de Manacor, Inca, Can Misses i Formentera aconsegueixen taxes per davall del 15%, tal com recomana l'OMS

2 min
Un nadó

PalmaEl 19% dels naixements atesos als hospitals públics de les Illes el 2022 varen ser per cesària, segons les dades del Servei de Salut. Tot i que la taxa ha davallat lleugerament la darrera dècada (el 2013 el percentatge era del 21%), les Balears se situen quatre punts per sobre de la taxa del 15% com a màxim que recomana l'Organització Mundial de la Salut (OMS). Així i tot, estan per davall de la mitjana a l'Estat (22%).

L'hospital que registra un percentatge més alt és Son Espases (un 25%), però cal tenir en compte que, com és centre de referència de la comunitat i l'únic que disposabd'UCI pediàtrica, és allà on s'atenen la majoria dels parts de risc. Per un altre costat, els hospitals de Formentera (14%), Manacor (14%), Can Misses (15%) i el Comarcal d'Inca (15%) aconsegueixen no sobrepassar el llindar del 15%. El Mateu Orfila registra un 23% i Son Llàtzer, un 17%.

Les dades del Servei de Salut demostren la gran davallada de la natalitat: l'any 2008 varen néixer 9.101 nadons als hospitals públics, xifra que va caure fins als 6.510 el 2022. Cada mes es varen atendre de mitjana mig miler de parts als centres públics: el mes amb més naixements va ser juliol (598), mentre que abril va ser el que menys en va registrar, amb 449.

Parts més humanitzats

A les Balears, Son Llàtzer, Inca, Can Misses i el Mateu Orfila ja tenen sales de baixa intervenció dotades amb piscines de parts. A més, la Conselleria de Salut va anunciar una casa de naixements, que, en fer-se realitat, serà el primer centre públic d'aquestes característiques a l'Estat. S'ubicarà a les cases de Son Espases Vell i s'invertirà un milió d'euros per equipar-la. Es tracta d'un espai amb un aspecte similar al d'una casa, però preparat –tant amb professionals formats com amb recursos tècnics– per atendre parts naturals de baix risc (en què no hi ha cap patologia).

La mateixa Estratègia d'Atenció al Part Normal del Ministeri de Sanitat admet la "dificultat existent" per reduir les taxes de cesàries a Espanya i insta a estudiar "possibles factors no clínics" per millorar l'indicador. Els experts apunten que, per evitar que hi hagi més intervencions de les necessàries en els parts, cal fer feina per garantir el desenvolupament normal del part. En aquest sentit, l'OMS considera clau el fet que les dones tinguin una "experiència positiva" i que l'assistència estigui "centrada en la dona i els nadons a través d'un enfocament holístic basat en els drets humans".

stats