Gent gran
Societat 05/12/2023

L'envelliment dels 'boomers' farà que un de cada cinc illencs sigui major de 65 en 15 anys

Actualment, la gent gran representa un 16% de la població, xifra que el 2037 serà del 21%

2 min
Les defuncions superaran els naixements a les Illes els propers 15 anys.

PalmaUn 21% de la població illenca serà gent gran el 2037. O el que és el mateix: un de cada cinc illencs serà major de 65 anys d'aquí a 15 anys. Així ho demostren les dades de l'Institut Nacional d'Estadística d'Indicadors de Creixement i Estructura de la Població. Aquesta xifra suposarà un increment substancial respecte de la proporció que hi ha a data del 2023 –en què un 16% de la població és major de 65 anys–, i durà aparellats uns reptes que el conjunt de la societat haurà d'afrontar.

L'experta Teresa Jaudenes, vocal de Psicologia de l'Envelliment del COPIB (Col·legi Oficial de Psicòlegs de les Illes Balears), vincula aquest creixement de la proporció de gent gran a "l'envelliment de la generació baby boom, és a dir, les persones que van néixer entre els anys 50 i 70". Això comporta "un impacte en tota la piràmide poblacional" i "un dels reptes més importants per al sistema públic de pensions, per poder garantir-ne la sostenibilitat, i alhora poder integrar tota aquesta generació de boomers", assenyala la psicòloga.

Jaudenes assenyala que aquests desafiaments "requeriran una implementació de polítiques i programes que promoguin un envelliment saludable i la prevenció". Però la clau, per a ella, serà afrontar "la demanda de serveis d'atenció mèdica, les cures a llarg termini i les despeses del sistema de la Seguretat Social". Davant aquestes problemàtiques futures, afegeix, ja sorgeixen alternatives, com són "les hipoteques inverses" –que permeten a la gent gran vendre la casa, però continuar-hi vivint– o les "comunitats compartides".

Diferències generacionals

Sobre com serà la gent gran de les Illes d'aquí a 15 anys, Jaudenes apunta a certes "diferències generacionals". D'una banda, les persones que "actualment són grans i estan jubilades formen part d'una generació marcada per haver viscut períodes de guerra o postguerra, i amb dificultats econòmiques". A més, "el fet d'haver viscut una dictadura els haurà fet consolidar una actitud més conservadora i disciplinada, orientada al treball, l'esforç, el respecte a l'autoritat i el sentit del deure", manté.

D'altra banda, "la generació boomer, que va viure una època més tardana de la dictadura, es caracteritza perquè ha viscut més canvis significatius a escala social amb el pas a una democràcia". En aquest sentit, apunta que es tracta d'una població "més connectada digitalment, amb un enfocament més obert a la diversitat i que cerca un equilibri en la feina i la vida personal".

stats