Societat 08/12/2018

Deixen lliure a 18 immigrants detinguts a Eivissa perquè no hi ha lloc al Centre d'Internament d'Estrangers

Se'ls obrirà un expedient d'expulsió i seran acollits per la Creu Roja, que els proveirà d'allotjament, menjar i roba fins que puguin ser enviats a la península

Efe
2 min
Imatge d'arxiu d'una pastera arribada a Eivissa el passat agost

PalmaDivuit dels 51 immigrants irregulars algerians detinguts després d'haver arribat a Eivissa en cinc pasteres entre dimecres i dijous d'aquesta setmana quedaran en llibertat a les pròximes hores per falta de places per a ells als Centres d'Internament per a Estrangers (CIE) de la península.

Ha sigut aquest dissabte, quan el director insular de l'Administració General de l'Estat a Eivissa i Formentera, Ramón Roca ha explicat que davant la manca de places al CIE, se'ls obrirà un expedient d'expulsió i seran acollits per la Creu Roja, que els proveirà d'allotjament, menjar i roba fins que hi hagi capacitat en un centre d'internament i puguin ser enviats a la península.

Roca ha explicat que és l'única via jurídica possible després de constatar la falta de capacitat als centres i que, si s'alliberen places, el trasllat podria produir-se la setmana que ve.

Segons va informar dijous la Delegació del govern, les barques varen ser localitzades al matí al litoral dels municipis de Sant Josep i Santa Eulària. El dispositiu de recerca desplegat després per la Guàrdia Civil i policies locals va permetre la localització de sis dels ocupants de les pasteres i es va mantenir per si hi havia més persones que els acompanyaven en la travessia.

D'altra banda, divendres varen passar a disposició judicial altres 24 immigrants que han estat enviats aquest dissabte en un ferri al Centre d'Internament d'Estrangers (CIE) de València.

Amb les proves realitzades en Can Misses, que consisteixen en una radiografia del canell per determinar l'edat, s'ha constatat que 9 immigrants varen resultar ser menors, dels 14 que havien manifestat que ho eren. Els nou menors són tutelats ara pel Consell d'Eivissa i es troben al centre de menors Pare Morey, de Sa Coma.

Les mateixes fonts varen indicar que, tot i mancar-ne una identificació detallada, sembla que els migrants procedeixen de la zona algeriana de Dellys, igual que els 29 detinguts d'aquest dimecres després de l'arribada de tres embarcacions al sud d'Eivissa i els 11 que van ser interceptats quan navegaven als voltants de Cabrera.

No es descarta l'arribada de més pasteres

Es creu que les pasteres que varen arribar dimecres podien haver-se desviat de la seva ruta original amb destinació a Alacant. A les tres pasteres localitzades dimecres, una a Sol d'en Serra, municipi de Santa Eulària, i dues a es Cavallet, municipi de Sant Josep, es varen sumar les altres dues embarcacions dijous.

En aquest sentit, el representant estatal a les Pitiüses va assenyalar que les barques que varen arribar dijous sí que tenien com a objectiu Eivissa, segons les primeres informacions recaptades. "Ho sap la Guàrdia Civil, perquè segueix la matrícula de l'embarcació i tenia destinació Eivissa. És gent que arriba aquí perquè vol agafar un ferri que va a Barcelona", va afirmar Roca, que va afegir que, com a mínim, dos immigrants varen ser detinguts quan es dirigien a embarcar cap a la Ciutat Comtal.

Per la seva banda el director insular de l'Administració General de l'Estat a Eivissa i Formentera, Ramón Roca, també va explicar que es mantenen equips de vigilància a la costa, amb el suport d'un helicòpter, perquè no es descarta que més pasteres puguin arribar a l'Illa "si continua el bon temps".

Els nou menors de les cinc pasteres que van aconseguir arribar a les costes d'Eivissa aquesta setmana continuen al centre d'atenció a menors del Consell d'Eivissa.

stats