Societat 04/08/2018

Centenars de persones reben a crits la família reial

Un grup de monàrquics boicotejà un directe d’IB3

Kike Oñate
2 min
L’Assemblea Sobiranista reclamà la restitució del museu Saridakis.

PalmaDavant el palau de l’Almudaina, centenars de persones esperaven la família reial amb banderes espanyoles i mallorquines convocats per partits d’extrema dreta com VOX i Actúa, a més de Societat Civil Balear i Sociedad Cívica Balear al crit d’“Es nota, se sent, el rei hi és present”. Els sobiranistes, en canvi, estaven ubicats a la plaça de la Seu, a una distància considerable dels altres manifestants, amb alguna bandera republicana i estelades. No obstant això, a mesura que passava el temps, el nombre de monàrquics s’incrementà fins a arribar a aglutinar-se davant l’entrada principal de la catedral, on penjaren una rojigualda de grans dimensions. L’espera es va fer llarga i no faltaren crits de “Som balears i espanyols”, “Puigdemont a la presó” i “Visca el rei i visca Espanya”, a més de lloances a la Guàrdia Civil i la Policia Nacional. També es demanà la dimissió del president del Parlament, Baltasar Picornell, amb el crit: “Aprèn espanyol”.

Els manifestants antimonàrquics convocats per l’Assemblea Sobiranista de Mallorca (ASM) cridaren a favor dels presos polítics i de la independència. Alguns dels polítics que entraren a l’Almudaina foren titllats de “botiflers” pels sobiranistes i de “traïdors” pels monàrquics, entre ells la presidenta Francina Armengol acompanyada de Iago Negueruela, l’expresident José Ramón Bauzá i el líder d’El Pi, Jaume Font. Però, sens dubte, els més escridassats foren els populars Margalida Prohens i Biel Company.

L’arribada del rei Felip VI amb la seva mare i la reina Letícia també va estar marcada per aplaudiments i una forta escridassada. Amb tot, els monarques saludaren fent gestos d’agraïment a la gent. Una vegada dins el palau, i en qüestió d’uns segons, la manifestació va assolir el moment de major tensió pel fet que alguns partidaris de la monarquia abandonaren la zona i passaren per davant del grup sobiranista. Quan una periodista d’IB3 intentà fer una connexió en directe per a la televisió va ser boicotejada per ‘espanyolistes’ que l’amenaçaren amb insults.“No xerris en català, xerra en mallorquí”, la increparen. L’equip de la cadena autonòmica no va poder fer la seva feina.

En la concentració, l’ASM demanà la restitució del museu Saridakis al palau de Marivent perquè es destini a mostrar al públic les obres col·leccionades per l’artista, que les va donar en els anys 60 a la llavors Diputació i que avui és residència d’estiu dels reis.

stats