Ensenyament
Societat 10/09/2023

CCOO considera que el curs comença "ple d'incerteses"

El sindicat ha demanat a la Conselleria "una negociació assossegada per fer efectives les mesures aprovades en l'acord marc per a aquest curs"

ARA Balears
2 min
Una aula buida del CEIP Joan Veny i Clar de Campos.

PalmaLa Federació d'Ensenyament de CCOO de les Balears ha considerat que aquest dilluns comença un curs escolar "ple d'incerteses" i que els docents inicien el curs "amb canvis normatius de darrer moment i preocupació per com es duran a terme". Segons ha informat el sindicat aquest diumenge en una nota de premsa, fonts de CCOO han demanat a la Conselleria d'Educació i Universitats "una negociació assossegada per fer efectives les mesures aprovades en l'acord marc per a aquest curs".

"El curs comença però no està tot a punt, la Conselleria té una sèrie de tasques i reptes pendents", han remarcat, i també que, "com ja és massa habitual, hi ha places que no s'han cobert", han afegit. En aquesta línia, han assenyalat que "la manca de professorat a Secundària d'algunes especialitats i en algunes zones geogràfiques és una preocupació que s'ha d'abordar de manera efectiva per garantir una educació de qualitat".

Una altra de les dificultats afegides a aquest principi de curs que han assenyalat és la que afronten els docents que no tenen on viure o que han de viure "situacions humiliants", com per exemple vivint en un alberg, perquè no tenen un lloc digne on habitar quan se'ls desplaça en una altra illa, sobretot a Menorca, Eivissa i Formentera. "Una situació que afecta la persona a tot nivell; físicament i també emocionalment", han especificat.

Per això, han destacat la necessitat de "posar en marxa una solució definitiva a aquest problema de manera racional, perquè els docents puguin exercir la seva feina per evitar baixes o renúncies que afectin el sistema i, sobretot, l'alumnat". Així doncs, CCOO ha exigit que ja es posi en marxa el complement per places de difícil cobertura per a professors desplaçats a Eivissa i Formentera, tal com succeeix amb el personal sanitari. "Els docents mereixen un habitatge digne", han dit. D'altra banda, han assenyalat que els mestres comencen el curs sense tenir clara la normativa d'avaluació i qualificació a causa dels canvis normatius.

Sobre això, han recordat que el curs passat ja es van haver d'adaptar "a corre-cuita" als nous currículums i a la nova llei educativa, i ara es troben que els canvis que es proposen des de la Conselleria "no reflecteixen les demandes dels docents i no redueixen la seva càrrega burocràtica". "La tasca principal dels docents és d'atenció a l'alumnat i no hauria de ser administrativa", han remarcat. CCOO ha volgut reiterar la seva preocupació pels professors de Formació Professional (FP) que han estat expulsats de les llistes perquè no tenen una titulació. Així, han insistit que "és possible trobar una solució tal com s'ha fet a altres comunitats autònomes" i han instat la Conselleria a "negociar-la amb els sindicats de manera immediata, com es va acordar en un dels punts de l'acord marc".

Així mateix, han remarcat la necessitat d'implementar un pla de climatització urgent per garantir les condicions de temperatura adequades a les aules i un entorn propici per a l'aprenentatge. Per tot això, han demanat a Conselleria "diàleg i concertació amb les meses sectorials de l'ensenyament públic i concertat per dur endavant, de manera negociada, les millores que necessita el nostre sistema educatiu".

stats