Societat 13/07/2020

Castro considera "una aberració" la interpretació que han fet els tribunals sobre la inviolabilitat del rei

El jutge que va instruir el cas Nóos ha assegurat que no es pot arribar a la conclusió que una persona està per sobre de la llei

Ara Balears
1 min
El titular del Jutjat d’Instrucció número 3 de Palma, José Castro, arribant als Jutjats de l’Avinguda d’Alemanya.

PalmaEl magistrat jubilat José Castro ha assegurat aquest dilluns en el programa Els Dematins d'IB3 TV que considera "una aberració" interpretar que la inviolabilitat del rei plasmada a la Constitució equival a impunitat. El jutge, que ha afirmat durant el programa que el rei emèrit "ja apuntava maneres" quan ell instruïa el cas Nóos, ha remarcat que l'article 56 diu que la persona del rei és inviolable, "però aquest és un concepte molt equívoc que necessita ser completat mitjançant la interpretació que en facin els tribunals".

Castro ha assegurat que aquesta interpretació que han fet tant el Constitucional com el Suprem "és lamentable i una aberració jurídica", perquè converteix aquesta persona en "intocable". Això, critica, atempta contra la mateixa Constitució.

En aquest sentit, Castro ha criticat que arribar a la conclusió que una persona està per sobre de la llei "és una aberració" i s'ha mostrat partidari de la inviolabilitat del rei en l'exercici de les seves funcions, però no en els actes de la vida privada.

Així, el jutge s'ha demanat si els autors de la Constitució realment volien que la figura del rei fos totalment invulnerable, perquè ho podrien haver redactat d'aquesta manera expressa i no ho varen fer. Castro ha precisat que no cal modificar el terme 'inviolable' de l'article 56, sinó que s'hauria de fer un canvi d'interpretació per part dels tribunals; però això, admet, "és molt complicat".

stats