Una gran festa

El casament d'Almeida i Teresa Urquijo: els 500 convidats de la unió entre el PP i el joancarlisme

Joan Carles I assisteix al casament, mentre que Felip VI i Letícia han declinat la invitació

5 min
José Luis Martínez-Almeida donant la benvinguda a Joan Carles

BarcelonaTornada triomfal de Joan Carles a les revistes de societat de la mà de la cúpula del Partit Popular. Els amfitrions de la festa han estat l'alcalde de Madrid, José Luis Martínez-Almeida, i Teresa Urquijo Moreno, de la família Borbó. Després del casament, a l’església San Francisco de Borja, en ple barri de Salamanca de Madrid, el casori ha continuat a la finca El Canto de la Cruz, on s'ha celebrat el banquet per 500 convidats, entre els quals el rei emèrit i altres membres de la família reial. L’absència més destacada ha estat la de Felip VI i Letícia.

Després de guanyar les eleccions, Almeida va decidir que havia de posar fil a l'agulla a un tema que no havia entomat fins als 47 anys. "Ser alcalde, ser solter i tal, ser el primer que hi ha a Madrid... Doncs, potser, pot cridar l'atenció. Crec que a la gent, veient el meu físic, li estranya que no lligui", va dir al programa El hormiguero el 2022. Però després de pronunciar el "Sí, vull" al costat de Teresa Urquijo, de 27 anys, ja ha deixat de ser el primer alcalde solter de Madrid. Però abans d'arribar a aquest moment, Almeida ha hagut de ser el primer a passar pel passadís entre desenes de persones que esperaven veure l'entrada dels convidats vip a l'església. El polític, visiblement incòmode amb la situació, s'ha passejat d'un costat a l'altre atenent els crits i aplaudiments de la gent.

Teresa Urquijo i José Luis Martínez Almeida a la sortida de la cerimònia.

Les famílies directes dels nuvis

Des que al gener es va fer públic el dia i el lloc del casament, l'església San Francisco de Borja, la mateixa parròquia on es dirigia Carrero Blanco abans que el seu cotxe fos dinamitat, les capçaleres de la premsa rosa no han deixat de publicar detalls i especulacions del que ja han dit que serà "el casament de la primavera", fonamentalment pels convidats que hi han assistit. De la part del nuvi, hi han assistit els cinc germans d'Almeida: Casilda, que ha estat l'encarregada d'acompanyar el seu germà a l'altar després que el 2019 morís la seva mare, Alfonso, Ángela, Magdalena i Rafael. Les germanes s'han posat d'acord per portar un vestit de cada color, tal com es pot veure a les imatges.

Les germanes i un dels germans d'Almeida amb l'alcalde de Madrid.
L'àvia de la núvia, Teresa de Borbó, cosina de Joan Carles I, a la sortida de l'esglèsia.

Els polítics

Isabel Díaz Ayuso saludant el públic concentrat davant l'església de San Francisco de Borja.
L'expresidenta regional Esperanza Aguirre arribant al casament.
Ana Botella i José María Aznar arribant al casament d'Almeida.

La mateixa fotografia de Botella, Aznar, Ayuso, Feijóo i Almeida que es va produir al mes de novembre contra l'amnistia també s'hauria pogut repetir, encara que en un entorn i amb vestits diferents, ja que els quatre polítics han volgut acompanyar l'alcalde de Madrid. La cúpula del PP s'ha completat amb la presència d'Anna Botella i José Maria Aznar, també l'actual president del PP, Alberto Núñez Feijóo, que no s'ha pogut quedar a la festa posterior per poder assistir a la final de la Copa del Rei a Sevilla, així com el president de Múrcia, Fernando López Miras, i el d'Andalusia, Juanma Moreno. Una altra de les absències, en aquest cas política, va ser Mariano Rajoy.

D'aquesta manera, tant l'actual president del PP, com l'expresident, Mariano Rajoy, s'han perdut la dansa amb la qual han obert el ball del casament. L'elecció de la cançó que ha acompanyat els robòtics passos de ball de la parella ha estat categòrica: "Madríd, Madrid, Madrid". Així doncs, el xotis de Plácido Domingo i Agustín Lara ha substituït el clàssic vals que acostumen a protagonitzar els noucasats. El vídeo d'Almeida i Urquijo intentant seguir els compassos del ball madrileny per excel·lència, gravat en exclusiva per la revista Vanitatis, ha inundat les xarxes de comentaris.

Tot i no ser la protagonista del dia, qui s'ha emportat l'ovació més gran ha estat la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, que ha baixat del cotxe sota crits de "Presidenta, presidenta". Però la "presidenta", ha sorprès per assistir al casament sense la seva parella Alberto González, que fa poques setmanes va rebre la imputació per frau fiscal i falsedat documental. Però la solitud d'Ayuso no l'ha frenat a saludar càlidament el públic que s'aplegava al voltant de l'església del barri de Salamanca, ella, a diferència de l'alcalde de la ciutat madrilenya, ha actuat amb molta més desimboltura i desvergonyiment.

Joan Carles I amb les seves dues filles, Cristina i Helena, i tres del seus nets.

Els Borbó

Al cantó oposat dels bancs la cosa també ha estat complexa. De la família de la núvia, hi han assistit els pares, Lucas Urquijo Fernández de Araoz, exdirector de comunicació de Roche Farma, i Beatriz Moreno i de Borbó, que al seu torn és filla d'Íñigo Moreno de Arteaga, marquès de Laserna, i de Teresa de Borbó-Dues Sicílies, cosina de l'emèrit.

Els llaços monàrquics són força pròxims per part de la núvia, pel fet que la seva àvia era la cosina de Joan Carles I, ara resident a Abu Dhabi. Però la distància que separa Espanya del país àrab no ha estat un problema perquè l'emèrit tornés a la pàtria, on, de fet, ja ha avançat que es quedarà, com a mínim, fins dilluns, per assistir al funeral del seu cosí Fernando Gómez-Acebo.

En una trobada clarament marcada per una alta presència de l'aristocràcia i noblesa espanyola així com de l'ala més conservadora de la dreta, Joan Carles I s'hi ha sentit com peix a l'aigua, i ha estat rebut amb crits de "Visca el rei", a més de llargs aplaudiments. Com era de suposar, Felip VI i Letícia no han volgut participar en aquesta cerimònia ni en la trobada amb el pare i les germanes de Felip, amb qui fa temps que guarden una certa distància, i s'ha sabut que, tot i rebre la invitació, van preferir declinar-la.

Sofia Palazuelo i Francisco Fitz-James Stuart, ducs d'Huéscar
La duquesa viuda de Calabria, Ana d'Orleans, i altres convidats saluden Almeida

Però, mentre que Felip VI ha evitat la trobada amb el seu pare, les seves germanes, Cristina i Helena, sí que han assistit al casament. També hi han assistit fet els fills de la primogènita, la influencer de moda Victòria Frederica, perquè és molt amiga tant de la núvia com del seu germà petit, amb qui s'havia dit que tenien moltes coses en comú, a part d'haver compartit classe a l'escola Saint George. I no ha faltat tampoc el seu germà Froilà, que també venia des d'Abu Dhabi. Pel que fa als fills de Cristina, només hi ha assistit Joan Valentí.

stats