Corrupció al Consell de Mallorca
Societat 20/11/2023

El cas Senderisme es tanca amb multes per a tres excàrrecs del Govern i del Consell de Mallorca

L'exconsellera Joana Lluïsa Mascaró ha mantingut la seva innocència en declaracions als mitjans i ha afirmat que només ha signat l'acord per recomanació legal

ARA Balears
3 min
Un moment del judici del cas Senderisme.

PalmaEl cas Senderisme, un procés que investigava excàrrecs del Govern, del Consell de Mallorca i de l'associació PAS-Amics del Camí per malversació i frau, s'ha tancat aquest dilluns amb un acord de penes mínimes que se substituiran per multes. Mitjançant aquest acord de conformitat han quedat absolts l'exgerent de l'Inestur Antonio Oliver i el responsable de la supervisió de contractes menors, Sebastià Amengual. En un principi, la Fiscalia demanava 32 anys de presó en aquesta causa que es va començar a investigar l'any 2013. De fet, a tots els condemnats se'ls ha aplicat un atenuant de dilacions indegudes, a més de la de reparació del dany.

Pel delicte de frau, han estat condemnats a nou mesos de presó el cap de l'àrea d'Inversions per a la Millora de l'Entorn Turístic (IMET), Antonio Rebassa (UM); l'exvicepresidenta i l'exconsellera de Cultura i Patrimoni del Consell de Mallorca, Joana Lluïsa Mascaró (PSM); el secretari general tècnic del departament de Cultura i Patrimoni del Consell, Joan Serra (UM); i com a cooperadors necessaris, el director de l'associació PAS-Amics del Camí, Lluís Planas, i el secretari i representant de l'associació, Emilio Gallardo.

Tal com recull Europa Press, el fiscal d'Anticorrupció Juan Carrau, les acusacions particulars —el Govern, el Consell de Mallorca i l'Ajuntament de Valldemossa— i les defenses han formalitzat aquest dilluns l'acord a la Secció Segona de l'Audiència Provincial de les Balears. En virtut del pacte, s'han retirat les al·lusions als delictes de malversació de fons i falsedat documental.

Els condemnats han reconegut que, en una reunió a les instal·lacions de l'Institut d'Estratègia Turística de les Balears (Inestur) l'any 2008, es varen concertar per afavorir l'associació PAS Amics del Camí amb fons públics, utilitzant contractes i subvencions de manera fraudulenta. De tota manera, a la sortida dels tribunals, l'exconsellera de Cultura del Consell, Joana Lluïsa Mascaró, ha mantingut la seva innocència en declaracions als mitjans. "Només he signat l'acord per recomanació legal", ha dit.

Els treballs eren repetits i majoritàriament descarregats de pàgines web

L'objecte dels contractes i subvencions eren el desenvolupament de rutes culturals de senderisme a diferents municipis de Mallorca. L'escrit de conformitat recull que els expedients varen justificar despeses anteriors a la data de la subvenció i que els continguts dels treballs eren repetits i moltes vegades descarregats de pàgines web. A més, el pagament d'algunes de les subvencions es va paralitzar sense arribar a produir-se. En el cas de l'Ajuntament de Valldemossa, els acusats varen signar un conveni amb el Consistori, en relació amb treballs ja contractats amb el Consell, i ocultaren que ja havien cobrat de la institució insular.

Pel delicte de prevaricació, han estat condemnats a penes d'inhabilitació de dos anys i dos mesos per a l'exercici de càrrecs públics relacionats amb contractació i subvencions, llevat dels representants de l'associació —que no són funcionaris ni ostentaven càrrecs públics. Queden inhabilitats per un any i dos mesos. Els condemnats també hauran d'indemnitzar la Comunitat Autònoma amb 42.120 euros, el Consell de Mallorca amb 20.880 euros i l'Ajuntament de Valldemossa amb 3.591 euros.

El PP centra la responsabilitat en Armengol

La portaveu del Partit Popular al Consell de Mallorca, Núria Riera, ha qualificat la sentència de molt greu: "Tornam a ser davant un nou cas de corrupció i condemna a un govern de Francina Armengol". Riera ha reclamat que l'actual presidenta del Congrés comparegui avui mateix, "que doni la cara i que demani perdó pels delictes comesos per un govern insular nomenat per ella i que doni explicacions de tot el que sabia".

stats