Societat 14/05/2021

Unes multes van destapar la trama milionària dels carnets falsos

Un informàtic va aprofitar el teletreball per muntar la xarxa i va aconseguir set milions d'euros

3 min
Els Mossos enduent-se l'informàtic del domicili on vivia a s'Agaró.

BarcelonaEls Mossos d’Esquadra van aturar l’estiu de l’any passat un conductor en un control. Ell els va ensenyar un carnet de conduir autèntic, però quan el van verificar a la base de dades van comprovar que tenia multes anteriors a la data en què suposadament la Direcció General de Trànsit (DGT) havia donat aquell permís. D’aquesta casualitat es va destapar una trama liderada per un informàtic que va colar 1.845 carnets de conduir falsificats a la DGT. Es calcula que en pocs mesos el grup va obtenir un benefici de set milions d’euros.

L’informàtic treballava per a la DGT de Girona des del setembre del 2019 a través d’una empresa externa, perquè el servei estava subcontractat. Amb la seva feina va poder usurpar les contrasenyes de funcionaris de la DGT que li permetien aplicar canvis a la base de dades dels carnets. Va començar a tramitar permisos de conduir fraudulents per a la seva família i els seus amics: una de les primeres va ser la seva mare, una antiga afiliada de Vox que fa mesos van expulsar del partit. Però l’informàtic va aprofitar el teletreball per muntar la trama.

Des del març de l’any passat treballava des de casa i això li va donar “l’oportunitat de treure un rèdit econòmic”, segons els Mossos i la Policia Nacional, perquè també coneixia millor com funcionava el sistema informàtic de la DGT. Va contactar amb un home –el detingut a Quart– que ja tenia un historial delictiu i actuava com a cap visible del grup. Veïns de Quart van assegurar a l’ARA que aquest home solia oferir “carnets de conduir per 3.000 euros”. Feia de cap visible de la trama i s’encarregava de portar el control.

El grup tenia uns intermediaris per captar els clients: acostumaven a ser propietaris de locutoris que atenien persones que no tenien carnet i que anaven allà amb la intenció d’obtenir-ne. Els interessats donaven les seves dades personals, que l’informàtic introduïa a la base de la DGT i llavors es donava l’ordre d’expedir el permís físic, sense que se sabés que s’havia generat de manera fraudulenta. Tot i que els compradors eren sobretot immigrants que vivien a Catalunya, la trama ja s’havia estès en altres punts de l’Estat. Per cada falsificació es pagava entre 3.000 i 15.000 euros.

Diners blanquejats amb compres

El benefici es repartia entre l’informàtic i el cap visible del grup. Els diners que guanyaven els blanquejaven amb la compra de propietats immobiliàries, cotxes i productes de luxe i amb la inversió en criptomoneda. Durant els escorcolls del macrooperatiu Loki, els Mossos i la Policia Nacional van trobar més de mig milió d’euros en efectiu a casa dels sogres de l’informàtic. Els 14 integrants principals de la trama van passar a declarar aquest dijous pel jutjat d’instrucció número 1 de Girona i la jutge va enviar a la presó l’informàtic, la seva parella i els seus sogres, el cap visible de la trama i tres intermediaris. S’ha acordat la presó provisional i sense fiança per a tots vuit, com volia la Fiscalia.

Dels 1.845 carnets fraudulents, 900 són completament falsos. “Són gent que no han tingut mai el permís de conduir i que no estan habilitats per circular. Són un perill i hi ha un risc molt alt que puguin estar implicats en accidents”, explica el cap de l’àrea d’investigació criminal dels Mossos a Girona, el sotsinspector Carles Martínez, en declaracions a l’ACN. Són casos en què es va simular que s’havia convalidat el carnet d’un país estranger. Ara l’objectiu és anul·lar els permisos. No consta que la jutge hagi donat cap ordre i, si no ho fa, la DGT pot actuar per la via administrativa per deixar-los sense efecte.

Pel que fa a la resta de falsificacions, en alguns casos han consistit a recuperar els punts d’un carnet o en donar un tipus de permís de conduir que no es tenia. Fins ara els Mossos i la Policia Nacional ja han detingut 616 persones per aquest cas perquè, a part dels integrants principals, la jutge vol que arrestin tots els compradors d’un carnet fals. Els conductors sense permís queden lliures a l’espera que la jutge els citi a declarar.

stats