Medi Ambient
Societat 12/06/2024

Capturen a la mar Balear cinc tonyines de 200 quilograms en estat de descomposició

La principal hipòtesi és que els vaixells que pesquen per nodrir granges d'engreixament llancen a la mar les tonyines que moren durant l'operació perquè no computin en la seva quota

ARA Balears
2 min
Hi ha tones de tonyina que es pesquen, però que no es comptabilitzen perquè es tiren a la mar

PalmaUna barca d'arrossegament de la flota de les Balears ha capturat accidentalment cinc tonyines de 200 quilograms cada exemplar, mortes i en estat de descomposició. Aquests fets varen tenir lloc dijous passat, 6 de juny, i han estat denunciats per la fundació Marilles. Segons ha recollit EFE, la principal hipòtesi és que els vaixells que pesquen a la mar Balear, per nodrir les granges d'engreixament que hi ha a Múrcia i Tarragona, llancen a la mar les tonyines que moren durant l'operació (pesca, pas a la gàbia i transport de gàbies) perquè no es computin en la seva quota.

Aquestes "males pràctiques" han estat una "constant durant els darrers anys", ha criticat la fundació, que ha assenyalat que tenen conseqüències molt negatives, tant per als pescadors de les Illes, com per a la salut ambiental de la mar. En aquesta línia, han titllat de "molt greu" que un peix d'altíssim valor comercial i ecològic com és la tonyina es deixi perdre d'aquesta manera "impactant" sobre la flota balear. Això també suposa un "doble retret" perquè les tonyines mortes no s'aprofiten i la captura del vaixell d'arrossegament queda inservible i no es pot comercialitzar.

A més, amenaça la sostenibilitat del recurs, ja que, apunten, hi ha tones de tonyina que es pesquen, però que no es comptabilitzen perquè es tiren a la mar. Aquests impactes són "encara més difícils d'assumir" tenint en compte que la flota balear disposa de menys d'un 1% de la quota de tonyina que el Ministeri de Pesca distribueix entre la flota de pesca espanyola. Concretament, es tracta d'un 0,74%, quantitat que equival a 50 tones mètriques sobre les 6.738 totals per a 2024.

Marilles ha subratllat que el mar Balear és una zona clau per a la reproducció de diferents espècies de tonyina i és el lloc del món on s'ha detectat més densitat d'ous i larves de tonyina vermella. Actualment, els pescadors recreatius no tenen accés a cap tona de tonyina, tot i que és una espècie que es pesca de manera accidental i furtiva.

Davant la situació, la fundació ha demanat una investigació a fons per identificar les embarcacions i empreses responsables d'aquesta activitat il·legal i conèixer l'abast del problema, ja que, ara mateix, es desconeix la xifra de tonyines llançades a la mar.

També han exigit al govern espanyol que "aturi" aquesta pesca en les embarcacions susceptibles d'haver creat aquest problema fins que es prenguin les mesures que garanteixin que aquests esdeveniments no tornin a ocórrer. Finalment, Marilles ha proposat una redistribució de la quota de tonyina en favor de la flota balear i que es considera també obrir a la flota recreativa, "complint sempre amb les condicions necessàries per minimitzar el risc de pràctiques il·legals".

stats