Societat 06/08/2014

El capità del 'Costa Concordia' dóna una classe sobre la gestió del pànic en moments de crisi

El rector de la Universitat Sapienza, Luigi Frati, ha obert un expedient al professor que el va convidar a la sessió del màster

Efe
2 min
El capità Francesco Schettino del creuer 'Costa Concordia' escortat per la policia a Grosseto / REUTERS

RomaLa participació del capità del creuer 'Costa Concordia' naufragat el gener del 2012, l'italià Francesco Schettino, al seminari d'un màster de Criminologia de la Facultat de Medicina de la Sapienza de Roma ha causat indignació a Itàlia. Els mitjans de comunicació italians s'han fet ressò aquest dimecres de la intervenció de Schettino el 5 de juliol en un seminari titulat: 'De l'escena del crim a la investigació' i i organitzat pel professor que dirigeix el màster, Vincenzo Maria Mastonardi. El rector de la Universitat Sapienza, Luigi Frati, ha obert un expedient al professor i s'avaluaran possibles sancions disciplinàries. El professor ha aclarit que la participació va ser per videoconferència, no es va produir a la seu universitària sinó en un local de l'Aeronàutica de Roma i es va tractar d'una decisió personal de Mastonardi.

"La participació de Schettino és una iniciativa autònoma i indigna d'un professor. La llibertat acadèmica no pot ser irresponsable", va afirmar el rector en un comunicat. Per la seva banda, la ministra d'Educació italiana, Stefania Giannini, va qualificar de "desconcertant" la participació del comandant en aquest seminari. Schettino s'afronta a un judici pel naufragi del creuer davant l'illa del Giglio en què van morir 32 persones i ha de respondre de les acusacions d'homicidi múltiple, abandonament de la nau, naufragi i de no haver informat immediatament a les autoritats portuàries de la col·lisió contra l'escull que va provocar la tragèdia.

Els mitjans de comunicació expliquen que, segons alguns assistents, Schettino va intervenir per videoconferència durant 15 minuts per donar la seva versió sobre els fets en la nit del 13 de gener i després va participar en un debat. El diari 'La Nazione' assenyala a més que Schettino també va parlar sobre "la gestió del control del pànic" en moments de crisi. Sobre aquest tema, el rector de la Sapienza va recordar com Schettino està acusat d'abandonar el vaixell mentre centenars de persones encara estaven atrapades i que mai va tornar al creuer a organitzar les tasques d'evacuació malgrat les ordres de la capitania de Port. "Una universitat no pot donar visibilitat a aquestes persones", ha sentenciat el rector, que va denunciar que tampoc es donés oportunitat de parlar a algunes de les víctimes d'aquest naufragi.

Per la seva banda, l'advocat del comandant, Domenico Pepe, va dir als mitjans italians que "el capità Schettino és una persona capaç de gestionar situacions difícils i de pànic com ha demostrat àmpliament".

stats