Atac de 'ransomware'
Societat 26/01/2024

El ciberatac a Calvià podria haver afectat la confidencialitat de les dades de la ciutadania i del personal

Amb aquest atac de ransomware els pirates informàtics pretenien extorsionar el consistori i sol·licitar un rescat de deu milions d'euros

ARA Balears
1 min
Imatge d'arxiu d'un usuari fent servir un ordinador.

PalmaEl ciberatac que va tenir lloc fa dues setmanes a l'Ajuntament de Calvià podria haver afectat la confidencialitat de les dades de la ciutadania i del personal municipal, segons ha informat aquest divendres el consistori, que també ha explicat que preveu recuperar la normalitat "amb algunes limitacions" durant el febrer. Tot i que inicialment es va pensar que només s'havien paralitzat els sistemes, finalment s'ha comprovat que l'impacte de l'incident també ha afectat la confidencialitat de les dades. Amb aquest atac de ransomware els pirates informàtics pretenien extorsionar el consistori i sol·licitar un rescat de deu milions d'euros.

Les tasques per determinar amb més precisió l'abast de la possible afectació a les dades personals continuen. Ara per ara, l'anàlisi forense ha determinat que el ciberatac s'ha degut a l'explotació d'una vulnerabilitat en una de les tecnologies existents a l'Ajuntament. Pel que fa als treballs de recuperació, el consistori ha assenyalat que els sistemes de còpies de seguretat han funcionat de manera adequada.

En paral·lel, a partir d'ara, els sistemes municipals disposaran d'un accés a Internet molt controlat, de manera que el personal municipal només podrà accedir a les pàgines web imprescindibles per a l'exercici de les tasques i les connexions remotes i fora d'horari laboral de treball estaran limitades.

D'altra banda, en un termini no superior a 30 dies hàbils, s'ha de remetre a l'Agència Espanyola de Protecció de Dades un informe perquè pugui avaluar la gestió del ciberatac. L'Ajuntament ha indicat que manté una comunicació continuada, tant amb el CCN-CERT com amb les Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat, per aportar noves proves sobre els fets.

stats