Successos

El cadàver de Roda de Berà és el d'una nena algeriana que viatjava en una pastera amb els seus pares

A l'embarcació, que va naufragar a prop de les Balears, hi havia 15 persones, però cap va sobreviure

3 min
La zona on van trobar el cos de la nena d'uns sis mesos.

BarcelonaEl cadàver que es va trobar l'11 de juliol a la platja de Roda de Berà és d'una nena algeriana de només vuit mesos que viatjava en una pastera amb els seus pares. Havien sortit des de Cherchell, a Algèria, el 21 de març i van naufragar entre Dènia i les illes Balears, el punt on tenien previst arribar. A l'embarcació hi viatjaven 15 persones, entre les quals els pares de la criatura. Cap va sobreviure.

Héroes del Mar, una ONG que acompanya menors estrangers amb seu a Almeria, li ha posat nom a la petita: Lilia, filla de Samira, que ja va ser enterrada fa poc al seu país d'origen. El cadàver de la dona es va recuperar el mateix dia del naufragi a la costa de les Balears, segons ha comprovat la policia comparant els perfils genètics de la menor amb els que tenien de la mare a la base de dades. I el cos del pare és un dels que encara no ha estat identificat.

Morts anònimes al mar que es repeteixen per l'absència d'equips de rescat que facin recerca activa de nàufrags i també perquè la por a ser trobats fa que els que s'embarquen a alta mar per migrar triguin massa a donar l'alerta. Només en el primer semestre d'aquest any l'ONG Caminando Fronteras ha detectat 19 barques en què tots els ocupants van morir quan feien alguna de les quatre rutes migratòries entre l'Àfrica i les costes espanyoles.

La d'Algèria a les Balears és una ruta migratòria relativament nova que fan servir majoritàriament ciutadans d'Algèria, com la família de la criatura localitzada a Roda de Berà, buscant un camí sense tant control dels guardacostes (evitant així el risc que se'ls detingui i se'ls obligui a tornar a port) i la violència de Líbia. Així, en pocs temps els fluxos d'embarcacions s'han multiplicat, fins al punt que en la primera meitat de l'any hi ha hagut fins i tot un repunt en aquesta ruta (un 29% més que en el mateix període del 2022), en contrast amb la reducció de la ruta que va a les Canàries o de la que travessa l'Estret, segons l'entitat que dirigeix l'activista Helena Maleno. En aquests sis mesos es tenen registrades 102 morts de migrants en vuit tragèdies cap a les Balears i centenars de desapareguts.

Les primeres exploracions in situ del cos de la nena van permetre saber que es tractava d'una criatura molt petita. Inicialment es va assegurar que tenia entre dos i tres anys, però l'autòpsia preliminar ja va fer rectificar aquesta primera aproximació i es va apuntar que tenia menys d'un any. Ara l'anàlisi de les mostres enviades per la Unitat Orgànica de la Policia Judicial de la Comandància de Tarragona permeten concretar que era una nena de només vuit mesos de nacionalitat algeriana.

El cadàver el va localitzar un operari municipal després que estigués gairebé un dia sencer a la sorra sense que ningú hi parés atenció. Els banyistes es pensaven que era un ninot. Ningú s'hi va acostar gaire ni va avisar la policia. Era a la sorra, a prop de l'espigó. El fet que fes tant de temps que era al mar va dificultar el primer càlcul d'edat. Tampoc no constava llavors cap naufragi recent a prop de la costa de Tarragona ni cap desaparició a la zona d'una nena d'aquesta edat que donés pistes sobre qui podia ser.

L'alcalde de Roda de Berà, Pere Virgili, ja va apuntar que una de les opcions era que es tractés d'una "víctima més del mare mortum". És a dir, que podia ser una criatura que hagués perdut la vida a bord d'una pastera intentant fugir del seu país d'origen (de mitjana, cada dia moren cinc persones en un naufragi intentant arribar a les costes espanyoles), com s'ha acabat confirmant. Que la petita portés roba de carrer i no de banyista donava més força a aquesta hipòtesi.

stats