Societat 10/09/2014

L'adéu a "un gran ambaixador de la marca Espanya": les reaccions a la mort de Botín

PP i PSOE lloen el "compromís" del banquer amb l'Estat, i la Generalitat destaca que va situar el Santander a la 'Champions League' bancària

Mariona Ferrer I Fornells
4 min

MadridEl banquer Emilio Botín, president del Santander, va morir dimarts a la nit als 79 anys d'un infart. Ho ha comunicat aquest dimecres l'entitat financera. Botín va heretar la tradició financera de la seva família: el seu avi i pare també van ser presidents del Banco Santander i va començar a dirigir l'entitat el 1986, convertint-la en la més gran d'Europa.

La notícia ha enxampat tant el govern espanyol com els diputats a l'entrada de la sessió de control del Congrés dels Diputats. Tant el PP com el PSOE han lloat la contribució del banquer a la marca Espanya, mentre que alguns partits de l'oposició s'han limitat a donar el condol. Des de la Generalitat s'ha lamentat la mort del "gran banquer d'Espanya". Recollim, una per una, les reaccions a la seva mort:

Mariano Rajoy, president del govern espanyol: "Ens ha deixat un gran ambaixador de la marca Espanya"

Soraya Sáenz de Santamaría, vicepresidenta del govern espanyol: "El nostre més sentit condol a la família i els treballadors. Botín ha estat una de les figures més rellevants del sistema financer espanyol. Una persona compromesa amb el país que ha contribuït que la marca Espanya sigui arreu del món una referència de qualitat".

Francesc Homs, conseller de Presidència: "Vull donar en nom del Govern de la Generalitat el meu condol a la família i constatar que ha estat un gran banquer d'Espanya, d'una part del món. Podríem dir col·loquialment que va situar el banc Santander a la 'Champions Legue' del sistema bancari mundial, i això mereix un reconeixement".

Pedro Sánchez, líder del PSOE: "M'entristeix, una abraçada a la família i a tots els seus estimats".

Cayo Lara, coordinador general d'IU: "La meva valoració respecte de Botín segurament és més crítica, però crec que aquest no és el moment. Ara toca lamentar la pèrdua. Botín no era exactament la marca Espanya".

Rosa Díez, líder d'UPyD: En un to sec, ha volgut deixar palès que des de la formació no volen lloar què ha significat Botín per a Espanya. "Donar el condol a la família i a les seves persones. Senzillament això, a totes les seves persones que l'estimaven".

Esperanza Aguirre, presidenta del PP de Madrid: La política popular ha expressat la seva sorpresa per la mort "imprevista" del banquer. "Quan l'altre dia jo deia que no feia plans, que estava en mans de la providència, doncs això és una demostració per als que som creients que no som ningú", ha dit en una entrevista a la SER. Ha destacat que va situar la banca espanyola "entre les primeres del món".

Alberto Ruiz-Gallardón, ministre de Justícia: "La mort d'Emilio Botín és una sorpresa. Era una persona amb qui tenia una relació quotidiana. Es tracta d'una de les persones que ha contribuït a l'enfortiment d'Espanya. Va entendre abans que ningú la necessitat d'obrir-se a l'exterior i ha contribuït a la generació de riquesa i llocs de treball. És una de les grans personalitats de les últimes dècades a Espanya".

Cristóbal Montoro, ministre d'Hisenda: "És una pèrdua per a l'economia espanyola. Va ser un líder empresarial entregat a la seva feina fins a l'últim moment. Partícip i artífex de les fases de creació de llocs de treball, és un líder empresarial que deixa com a llegat un dels grans bancs del món".

José Ignacio Wert, ministre d'Educació: "És ja una figura històrica: la personalitat que més ha contribuït a la internacionalització del sistema financer d'Espanya. El caràcter inesperat de la mort ens pot dur a oblidar que va ser una vida entregada a la feina, una persona entregada".

Isidre Fainé, president del Grup La Caixa: En un comunicat, ha destacat que tenia una "estreta amistat personal" amb Botín, que ocupa ja un "lloc destacat en la història del món financer internacional". Ha assenyalat també que ha el banquer ha contribuït "al desenvolupament d'Espanya i a millorar la imatge del país, gràcies al seu ferm compromís i convicció en l'entorn internacional". "Va demostrar una gran intuïció, amb el suport de la seva àmplia experiència i preparació per estar a l'avantguarda dels moviments financers internacionals", ha afegit.

Francisco González, president del BBVA: "Vull transmetre en nom de BBVA el nostre condol per la mort d'Emilio Botín. Lamentem la seva pèrdua i ens sumem al dolor de la seva família i del Grup Santander ara mateix"

Juan Rosell, president de la CEOE: "Emilio Botín ha estat una persona fidel hereva del seu pare, que ha creat un grup bancari internacional, molt potent i que dóna fruits molt importants. Botín va tenir una importància decisiva [en la creació de la CEOE]: els seus consells, la seva ajuda, les seves opinions sempre han estat molt valorades i tingudes en compte en aquesta organització. És una gran pèrdua per a l'empresariat espanyol, però ha deixat un grup fort, potent i amb grans possibilitats de futur".

Banc d'Espanya: "Amb la seva mort, desapareix una figura excepcional del sistema financer internacional, que va saber unir sempre els interessos de la seva entitat amb el servei i respecte als interessos generals d'Espanya".

José Ignacio Goirigolzarri, president de Bankia: "La història de la banca a Espanya i la situació actual del sector no s'entendria sense la seva figura i el que han suposat els seus gairebé 28 anys com a president del Banco Santander, en què l'ha situat com un dels bancs més importants del món. En el terreny personal, avui encara recordo més el suport institucional que Botín sempre ens ha prestat en l'etapa que vam emprendre a Bankia l'any 2012".

Scuderia Ferrari: "Avui és un dia molt trist. El nostre pensament és amb la família i els amics del president Emilio Botín".

Fernando Alonso, pilot de Fórmula 1: "Dimecres vaig sopar amb don Emilio. Vam fer plans per fer una altra volta en bicicleta a Singapur. Ens deixa un amic, un gran amic".

Gran embaixador de la marca espanya - assessinar persones abans. depèn circumstàncies. Botella és una gran alcaldessa em va dir que volia deixar-ho ho he entès i ho ha fet molt bé. seguirà fins l'últim dia

stats