Societat 30/12/2020

Binissalem, Deià i Alaró, els municipis amb més incidència de coronavirus

Consultau la situació de la pandèmia a les Illes Balears, poble per poble i amb un mapa interactiu

E. Navarro
2 min

Binissalem és el municipi de les Balears amb una major incidència de coronavirus a set dies (IA7), amb 576,7 casos per 100.000 habitants, segons confirma l'informe del Servei d'Epidemiologia del Govern, que s'ha publicat aquest dimecres i inclou informació de fins al 26 de desembre. El segueixen –tal com es pot veure al mapa– Deià (486,2 contagis), Alaró (466,6), Marratxí (416,7), Alcúdia (400,2), Bunyola (396,5) i Palma (390,8). Per contra, a Escorca, Fornalutx i Sant Lluís no s’ha notificat cap persona positiva la darrera setmana.

Malgrat que Palma no es presenta com el primer municipi en incidència, és, en realitat, el gran focus de la pandèmia a les Illes. Això s'explica perquè, en pobles petits –com és el cas de Deià– amb pocs casos, ja es dispara aquest valor. A més, la capital illenca acumula més casos i estan més dispersos –no associats a brots–, cosa que dificulta la tasca de rastreig. De fet, la IA a 14 dies supera els 700 casos per 100.000 persones i gairebé tots els barris estan per sobre dels 250 contagis, segons va informar dimarts la consellera de Salut, Patricia Gómez.

Si ens fixam per zones bàsiques de salut, allà on més creix la incidència és la de Muntanya (que correspon a Marratxí), amb 7,33 casos per 1.000 habitants. També puja especialment a Llevant (6,38 infeccions), Felanitx (6,10) i Nuredunna Artà (6,01). A Palma, els valors més alts fins a 26 de desembre són a les àrees bàsiques de Son Serra-Vileta (4,95), Son Pisà (4,92), Santa catalina (4,39) i Sant Agustí (4,14). Cal tenir en compte que dins aquesta informació encara no entra el cribratge al Rafal Nou, que la setmana anterior superava els 5,19 casos. Patricia Gómez va assegurar dimarts que s'estan plantejant cribratges massius a altres zones de Palma.

La consellera també ha dit aquest dimecres que té "damunt la taula" la previsió de prohibir als ciutadans el moviment entre els municipis de Mallorca, on la incidència de coronavirus a 14 dies és de 641,9 casos per 100.000 habitants, la més alta de tota la pandèmia. Ha afegit que el Govern no té la capacitat per ordenar el confinament domiciliari a les Balears, però estan en contacte diari amb l'executiu estatal per analitzar aquesta i altres mesures per intentar frenar l'avanç del virus. Davant la difícil situació sanitària a l'illa, la Conselleria de Salut ha enviat un comunicat demanant a la ciutadania mallorquina que ningú surti de casa per celebrar el Cap d'Any.

stats